Preşedintele american Joe Biden i-a spus preşedintelui Turciei Tayyip Erdogan că cererea sa pentru avioanele de luptă F-16 trebuie să treacă printr-un proces în Statele Unite şi şi-a exprimat dorinţa de a gestiona eficient dezacordurile dintre cele două ţări, transmite Reuters

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La câteva zile după ce aliaţii NATO au evitat o criză diplomatică din cauza filantropului întemniţat turc Osman Kavala, Biden şi Erdogan au avut o întâlnire de 70 de minute pe marginea summitului G20 de la Roma, unde Biden a ridicat şi problema drepturilor omului, a declarat reporterilor un înalt oficial al administraţiei americane.

Un alt oficial al administraţiei americane a declarat sâmbătă că Biden îl va avertiza pe liderul turc că orice acţiune ”precipitată” nu ar aduce beneficii relaţiilor dintre SUA şi Turcia şi că ar trebui evitate crizele, după ce Erdogan a ameninţat că îl va da afară pe ambasadorul SUA în Turcia şi pe alţi trimişi străini care au cerut eliberarea lui Kavala.

Erdogan şi-a retras ulterior ameninţarea de a-i expulza pe ambasadori.

”Preşedintele Biden a reafirmat parteneriatul nostru de apărare şi importanţa Turciei ca aliat al NATO, dar a remarcat preocupările SUA cu privire la posesia de către Turcia a sistemului rusesc de rachete S-400”, arată un comunicat al Casei Albe publicat după întâlnirea celor doi lideri.

”El a subliniat, de asemenea, importanţa instituţiilor democratice puternice, a respectării drepturilor omului şi a statului de drept pentru pace şi prosperitate”, se arată în comunicat.

Preşedinţia turcă a afirmat la rândul ei într-un comunicat că cei doi lideri au discutat despre măsurile de stimulare a comerţului, a relaţiilor bilaterale şi dezvoltărilor regionale într-o întâlnire despre care un înalt oficial turc a spus că a avut loc într-o ”atmosferă foarte pozitivă”.

”Cei doi lideri şi-au exprimat angajamentul comun de a consolida în continuare relaţiile dintre Turcia şi SUA şi au convenit să stabilească un mecanism comun în acest sens. Au subliniat importanţa alianţei NATO şi a parteneriatului strategic”, se arată în comunicat.

Preşedinţii  au discutat şi despre cererea Turciei de a cumpăra avioane de luptă F-16, la care parlamentarii americani s-au opus pe motiv că Turcia a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare antirachetă.

”Preşedintele şi-a exprimat... disponibilitatea, dar a spus foarte clar că există un proces prin care trebuie să trecem în SUA şi s-a angajat să continuăm... să lucrăm în acest proces”, a spus oficialul administraţiei.

Legăturile dintre Ankara şi Washington au fost tensionate în ultimii ani din cauza diferenţelor de politică cu privire la Siria, achiziţionarea de către Turcia a sistemelor de apărare S-400 ruseşti, drepturile omului şi problemele legale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.