Berlinul a îndemnat marţi Grecia şi Turcia să-şi soluţioneze prin dialog direct diferendul teritorial cu privire la o zonă contestată din estul Mării Mediterane, bogată în hidrocarburi, avertizând cu privire la riscul unui război, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Situaţia actuală în Mediterana de est ţine de jocul cu focul”, a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas într-o vizită la Atena.

”Orice mică scânteie poate declanţa o catastrofă”, a avertizat el.

Maas, care discută marţi şi cu oficiali turci, a dat asigurări că Germania şi partenerii săi europeni susţin Grecia în litigiul său cu Turcia.

La rândul său, ministrul grec de Externe Nikos Dendias a precizat, după această întâlnire cu omologul său german, că Grecia este pregătit de dialog, dar că îşi va apăra drepturile suverane, în contextul în care Turcia continuă ceea ce Atena denunţă drept ”provocări” şi ”încălcări ale dreptului intrnaţional”.

Lansarea unor operaţiuni de prospectare de hidrocarburi de către Turcia, în urmă cu două săptămâni, şi desfăşurarea navei turce de prospectare Oruc Reis în zona dintre Insula greacă Creta şi Cipru, a aprins tensiuni în regiune.

Grecia consideră această iniţiativă ilegală şi apreciază că-i încalcă domeniul submarin.

În timp ce şeful diplomaţiei germane se află în vizită în regiune, Turcia şi Grecia, aliate în NATO, efectuau marţi exerciţii navale separate în această zonă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.