Ministrul israelian Benny Gantz, membru al Cabinetului de război şi principalul rival al lui Benjamin Netanyahu, cere alegeri legislative anticipate în septembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom cere în curând” alegeri ”şi este necesar, în acest sens, să stabilim o dată consensuală în septembrie” a unor alegeri legislative, a anunţat miercuri Benny Gantz, care este de asemenea deputat, într-un discurs televizat din biroul său în Knesset (Parlament).

Organizarea unor alegeri anticipate necesită acordul unui număr de 61 de aleşi, adică majoritatea membrilor Knessetului, în care Partisul Likud al lui Benjamin Netanyahu deţine cele mai multe mandate, însă nu o majoritate.

LIKUDUL RESPINGE IDEEA

”L-am ţinut la curent pe premier, căruia îi doresc sănătate şi o însănătoşire grabnică (după operaţia de hernia de duminică), şi vom continua dialogul în această problemă”, a anunţat Benny Gantz, liderul Partidului Unitatea Naţională (crntru-dreapta).

Benjamin Netanyahu a fost externat marţi, la două zile după ce a fost operat de o hernie, a anunţat biroul său.

Likudul a respins imediat apelul lui Benny Gantz, aprecind într-un comunicat că alegeri în timp ce Israelul este în război ”ar conduce inevitabil la paralizie” şi ”ar dăuna luptelor” armatei israeliene în Războiul din Fâşia Gaza.

PREŞEDINTELE SENATULUI AMERICAN CHUCK SCHUMER SALUTĂ APELUL

Liderul majorităţii democrate în Senatul american Chuck Schumer a salutat, însă, acest apel.

”Atunci când un membru eminent al Cabinetului de război îndeamnă la alegeri anticipate, iar 70% din populaţia israeliană le este favorabilă, potrivit unui sondaj important, ştim că acesta este lucru bun de făcut”, a reacţionat el pe X.

Senatorul american, un partizan fervent al Israelului şi un apropiat al lui Joe Biden, l-a criticat personal pe Benjamin Netanyahu şi a îndemnat la organizarea unor alegeri în Israel.

Preşedintele american Joe Biden a salutat atunci un ”discurs bun”.

Actuala legislatură din Israel se încheie în toamna lui 2026.

MANIFESTAŢII ANTIGUVERNAMENTALE

Manifestaţii ale oponenţilor lui Benjamin Netanyahu reunesc în ultimele săptămâni mii de oameni, mai ales începând de sâmbătă, la Tel Aviv şi Ierusalim.

Protestatari şi rude ale familiilor ostaticilor răpiţi la 7 octombrie în sudul Israelului îi cer demisia lui Benjamin Netanyahu.

Potrivit unor ultime sondaje, în cazul unor alegeri anticipate Benny Gantz l-ar devansa puternic pe Benjamin Netanyahu, a cărui popularitate se află în scădere de la atacul fără precedent al Hamas de la 7 octombrie, care s-a soldat 1.160 de morţi în sudul Israelului, în principal civili, potrivit unui bilanţ întorcmit de AFP pe baza unor date israeliene oficiale.

Peste 250 de persoane au fost răpite, iar 130 dintre ele sunt ţinute în continuare ostatice, iar 34 au murit în Fâşia Gaza, potrivit autorităţilor israeliene.

Ca represalii, Israelulu a lansat un război împotriva Hamas, soldat cu aproape 33.000 de morţi în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.