Belgia ţine joi, la 12.00 ora locală (13.00 ora României), un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor de la Bruxelles, în timp ce ancheta se concentrează pe găsirea “teroristului cu pălărie” care apare pe camerele de supraveghere de la aeroport, alături de cei doi kamikaze, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teroristul care apare în filmările surprinse de camerele de supraveghere îmbrăcat cu geacă deschisă la culoare şi cu o pălărie pe cap a fugit de la locul atacului, au anunţat procurorii. Forţele de ordine au găsit ulterior, abandonată, o a treia valiză cu explozibili – cea mai mare dintre toate.

Potrivit celor mai recente date ale anchetei, pe aeroportul din Bruxelles s-au aruncat în aer Najim Laachraoui, un belgian radicalizat care este suspectat că a făcut explozibilii pentru atacul de la Paris, din noiembrie 2015, şi Brahim El Bakraoui, un belgian condamnat pentru jaf. Unsprezece oameni au murit în deflagraţii.

O oră mai târziu, fratele lui Brahim, Khalid El Bakraoui, s-a aruncat în aer la metrou şi a ucis circa 20 de oameni.

Potrivit unor surse apropiate investigaţiei, este posibil ca pierderea şi mai multor vieţi omeneşti să fi fost evitată deoarece compania de taxi a trimis o maşină mai mică decât cea comandată care să îi ducă pe terorişti la aeroport.

În cursul unui raid la adresa de unde au fost luaţi islamiştii, a fost găsită o a patra valiză, şi mai mare. Surse din anchetă cred că aceasta nu a încăput în taxi, aşa că islamiştii au renunţat la ea.

Poliţia a dezamorsat bomba, care conţinea explozibili similari celor folosiţi pe aeroport şi la metrou.

Într-un tomberon din apropiere de apartament, autorităţile au găsit un computer pe care se afla testamentul lui Brahim El Bakraoui. Jihadistul pare să facă în el o referire la Salah Abdeslam, capturat vineri: “Întotdeauna pe fugă, fără să ştiu ce să mai fac, căutat peste tot, fără a mai fi în siguranţă nicăieri”.

Marţi dimineaţă, două explozii au zguduit aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar staţia de metrou Maelbeek a fost lovită de o altă deflagraţie. În cele două atentate separate şi-au pierdut viaţa 31 de persoane, iar circa 300 au fost rănite, dintre care câteva zeci sunt în stare critică.

Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.