Vameşii belgieni au anunţat, miercuri, că au confiscat circa 35,8 tone de cocaină în primele şase luni din 2022 în portul Anvers (nord-vest), principalul punct de intrare a drogului pe piaţa europeană, departe de recordul de anul trecut, transmite Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În întreg anul 2021, autorităţile belgiene au confiscat 89,5 tone de cocaină în Anvers, o creştere de 36% faţă de 2020 şi un nou record.  

Această sumă, care s-a dublat în cinci ani, a fost estimată la o valoare de piaţă de 12,76 miliarde de euro. 

Confiscările record din 2021 au fost rezultatul unei operaţiuni de amploare în urma interceptării unor schimburi telefonice pe Sky ECC, un sistem de telefonie utilizat pe scară largă în traficul de cocaină între America de Sud şi Europa, care a dus la o cascadă de noi investigaţii în Belgia, cu peste 550 de arestări în această ţară.  

În plus, prin colaborarea cu Organizaţia Mondială a Vămilor (OMV) şi ţările partenere din America Centrală şi de Sud, 28 de tone de cocaină destinate Belgiei au fost interceptate în porturile de origine în prima jumătate a anului, a anunţat miercuri Ministerul belgian de Finanţe într-un comunicat. 

Panama, Ecuador, Paraguay, Columbia şi Brazilia rămân primele cinci ţări de origine ale produselor confiscate, în timp ce Belgia rămâne principalul punct de intrare a cocainei în Europa, înaintea Spaniei şi Ţărilor de Jos. 

În primele şase luni din 2022, vama belgiană a interceptat, de asemenea, 2,2 tone de haşiş şi 1,27 tone de heroină în Anvers, a precizat ministerul.  

În total, vameşii au verificat peste 40.000 de containere, nu doar pentru suspiciuni de trafic de droguri, ci şi pentru a aplica sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, a declarat Belga. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.