Belarusul a graţiat un jurnalist ucrainean condamnat anul trecut la opt ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de spionaj în această fostă republică sovietică, a anunţat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un nou prizonier ucrainean, jurnalistul Pavel Şaroiko, condamnat la opt ani de închisoare în Belarus, a fost graţiat şi s-a întors deja acasă în Ucraina”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.

Potrivit diplomaţiei ucrainene, Pavel Şaroiko, un corespondent la Minsk al postului public Radio Ucraina Internaţional din 2011, a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de faptul că este agent de informaţii în serviciul Kievului.

Şaroiko a fost încarcerat în Belarus în octombrie 2017.

KGB-ul belarus, care şi-a păstrat numele din perioada sovietică, l-a acuzat că ”creat o reţea de spionaj” alcătuită din cetăţeni belaruşi, care erauplătiţi să transmită informaţii de natură militarăşi politică.

Kievul a respins aceste acuzaţii.

Potrivit serviciului de informaţii de la Ministerul ucrainean al Apărării, Pavlo Şaroiko a fost purtătorul său de cuvânt până în 2009, când a părăsit acest post din motive medicale pentru a-şi relua meseria de jurnalist.

Belarusul, o fostă republică sovietică condusă cu o mână de fier de Aleksandr Lukaşenko din 1994, este cel mai apropiat aliat al Rusiei.

Miscul s-a distanţat însă de Moscova în privinţa crizei ucrainene, după anexarea Crimeei şi izbucnirea războiului cu separatiştii proruşi în estul ţării în 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.