Forţele armate din Belarus au început, miercuri, pe neaşteptate, exerciţii militare la scară largă cu scopul de a-şi testa pregătirea pentru luptă, a anunţat Ministerul belarus al Apărării, relatează Reuters. De asemenea, un oficial rus al Poliţiei de Frontieră din Ucraina a declarat că Armata ucraineană nu exclude posibilitatea ca Rusia să folosească forţele armate belaruse în războiul împotriva Ucrainei, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este planificat ca testul (de pregătire pentru luptă) să implice deplasarea unui număr semnificativ de vehicule militare, care pot încetini traficul pe drumurile publice”, a precizat Ministerul belarus al Apărării într-un comunicat.

Ministerul a mai menţionat că exerciţiul nu reprezintă nicio ameninţare pentru vecinii săi sau pentru comunitatea europeană în general.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a discutat, marţi, cu omologul său rus Vladimir Putin, printre altele, despre operaţiunea rusă în Ucraina, potrivit comunicatelor oficiale ale celor două state.

Belarus este un aliat apropiat al Rusiei, care a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie, imediat după ce a organizat exerciţii comune cu Minsk-ul, care i-au permis să mute mai multe forţe mai aproape de graniţa cu Ucraina. Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina drept ”o operaţiune militară specială”.

Zonele Ucrainei adiacente Belarusului, inclusiv capitala Kiev, au fost atacate de Rusia în etapa iniţială a invaziei, dar în prezent Rusia şi-a concentrat atacurile asupra regiunilor de est şi sud-est ale Ucrainei.

”Nu excludem ca Federaţia Rusă să poată folosi la un moment dat teritoriul Belarus, forţele armate ale Republicii Belarus, împotriva Ucrainei. Prin urmare, suntem pregătiţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră din Ucraina, Andrii Demcenko, relatează The Guardian.

Demcenko a mai spus că frontiera Ucrainei cu Belarus a fost ”consolidată” de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.