Rusia anunţă duminică faptul că China şi-a exprimat ”susţinerea” faţă de eforturile preşedintelui rus Vladimir Putin de a ”stabiliza situaţia” în urma rebeliunii grupării paramilitare Wagner, care a făcut Kremlinul să tremure, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Riabkov a fost primit duminică de către adjunctul ministrului chinez de Externe Qin Gang, Ma Zhaoxu.

”Partea chineză şi-a exprimat susţinerea faţă de eforturile conducătorilor Federaţiei ruse de stabilizare a situaţiei în ţară, în legătură cu evenimentele de la 24 iunie”, o zi marcată de o insurecţie armată a Wagner, anunţă într-un comunicat diplomaţia rusă.

China şia-n ”reafirmat interesul faţă de o consolidare a unităţii şi prosperităţii Rusiei”, potrivit Moscovei.

Cele două părţi au făcut un schimb de opinii despre relaţiile chinezo-ruse şi probleme internaţionale şi regionale de interes comun”, a anunţat Ministerul chinez de Externe, fără să ofere alte detalii, relatează CNN.

Beijingul nu menţionesază în acest comunicat rebeliunea Wagner în Rusia şi nici Războiul rus din Ucraina.

Un emisar special chinez s-a întâlnit luna trecută, într-un turneu în Ucraina, UE şi Rusia, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o  încercare de  a se prezenta drept un mediator între cei doi beligeranţi.

China este criticată din cauză că nu ajută la o oprire a Războiului rus din Ucraina, în pofida unor relaţii strânse cu Rusia.

Occidentul a impus sancţiuni Rusiei după invazia Ucrainei, însă valoarea schimburilor comerciale ale Moscovei cu Beijingul a atins 93.8 miliarde de dolari în perioada ianuarie-mai, o creştere cu 40,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Vămii chineze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.