Peste 20.000 de persoane şi-au luat rămas bun la Bucureşti de la Regele Mihai, funeralii naţionale având loc în România pentru fostul monarh, care a încetat din viaţă la 5 decembrie, la 96 de ani, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BBC, care a transmis imagini de la ceremonie, notează că au fost prezenţi la Bucureşti mai mulţi reprezentanţi ai caselor regale din Europa, între care Prinţul Charles, dar şi fostul rege al Spaniei, Juan Carlos.

Regele Mihai este ţinut minte ca fiind cel care a decis în august 1944 să treacă de partea aliaţilor şi împotriva Germaniei, în al doilea război mondial, notează canalul britanic.

"Forţat să abdice de liderii comunişti, el şi-a trăit aproape întreaga viaţă în exil, în Elveţia", a mai scris sursa citată.

BBC subliniază că printre personalităţile prezente la funeralii s-au mai aflat fosta regină a Spaniei, Sofia, Regele Carl Gustaf al Suediei şi soţia sa, Regina Silvia, fosta regină a Greciei, Anne-Marie, Henri, Duce de Luxembourg, Prinţesa Astrid a Belgiei şi soţul ei, Prinţul Lorenz.

Publicaţia Daily Mail notează că Regele Mihai a fost condus de zeci de mii de români pe ultimul drum, "în tăcere şi în lacrimi".

"Clopotele au fost trase în întreaga ţară, iar un cor de preot a când în momentul în care sicriul a fost din Palatul Regal în Piaţa Palatului. Oamenii au scandat Regele Mihai, timp în care sicriul, precedat de garda de onoare şi preoţi ortodocşi, era dus într-un tanc spre catedrală", a scris Daily Mail.

Şi AFP, preluată de mai multe publicaţii, scrie despre funeraliile organizate pentru Regele Mihai, subliniind că mii de români, cu flori şi lumânări, şi-au luat rămas bun de la fostul monarh.

"Numeroşi români au mers în urma sicriului, scandând timid "Monarhia salvează România. De la anunţul decesului regeleui, în 5 decembrie, au fost multe omagii populare, care au demonstrat afecţiunea românilor pentru această figură respectată, pe un fond al discreditării masive a clasei politice naţionale", a scris sursa citată.

Agenţia Reuters notează că mii de români s-au strâns pe străzile Bucureştiului pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai, mulţi scandând Jos Comunismul şi numele fostului monarh.

Regele Mihai va fi înmormânat la Curtea de Argeş, unde sunt înmormântaţi regii Ferdinand şi Carol II, bunicul, respectiv tatăl său.

Regele Mihai - care împlinise 96 de ani în 25 octombrie - a încetat din viaţă în 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.