Statele Unite şi aliaţii lor din cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste au restituit armatei irakiene baza militară Besmaya, situată la sud de Bagdad, după ce au format în ea peste 50.000 de militari irakieni, continuându-şi astfel retragerea, la 17 ani de la invadarea Irakului şi răsturnarea lui Saddam Hussein de la putere, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia internaţională antijihadistă, condusă de Statele Unite, a predat deja armatei irakiene mai multe baze militare.

Militarii americani şi spanioli staţionaţi în această bază au început să se retragă sâmbătă.

”Formaţiunea de la Besmaya era însărcinată cu formarea aproape a unui sfert din forţele irakiene de securitate începând din 2014. Acestea sunt în prezent mai bine formate să lupte împotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic), mulţumită formatorilor experţi spanioli, portughezi, canadieni, britanici şi americani”, a declarat un purtător de cuvânt american al coaliţiei, colonelul Myles Caggins.

Formarea la Besmaya era condusă de spanioli.

Armata irakiană a anunţat vineri că patru rachete au fost lansate împotriva bazei, cauzând pagube dar nu şi victime.

Militari americani şi spanioli au format şi consiliat, la Basmaya, militari irakieni în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Guvernul irakian a proclamat victoria împotriva SI în 2017. În pofida pierderii ”califatului” teritorial, SI continuă să comită atentate.

Armata irakiană a anunţat sâmbătă că SI a lansat un atac asupra unui sat în provincia Saladin (nord).

Primarul satului Semun şi alte patru persoane au fost ucise în atac, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu.

Militarii americani şi aliaţii lor se retrag la Bagdad şi la baza aeriană Ain al-Asad, în deşert, în vestul Irakului.

Ei au anunţat că urmează să continue să susţină forţele irakiene aerian şi prin supraveghere dar că reduc în mod considerabil formarea şi operaţiune terestre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.