Un bărbat a fost rănit prin împuşcare, la Española, în statul american New Mexico (sud-vest), în timpul unei manifestaţii împotriva reinstalării unei statui a unui conchistador spaniol, Juan de Oñate, o figură contestată în Statele Unite, anunţă autorităţile şi manifestanţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Manifestanţi şi opozanţi ai manifestaţiei s-au adunat (...) în urma proiectului comitatului de a instala o statuie a lui Juan de Oñate”, a anunţat joi, într-un comunicat Primăria din Española, un oraş situat în nordul statului american.

Juan de Oñate, primul guvernator al statului în epoca colonială, este o figură contestată în Statele Unite, din cauza rolului pe care l-a jucat într-un masacru al amerindienilor în 1599.

Statuia a fost retrasă pentru prima oară în 2020, în urma unor manifestaţii care cereau să fie date jos statui ale unor personaje istorice considerate simboluri ale opresiunii.

O încăierare a izbucnit la locul unde urma să fie ridicată statuia, potrivit unei înregistrări difuzate pe reţele de socializare de către activişti indignaţi.

În înregistrare apare un bărbat înarmat care trage asupra persoanelor cu care se bătea.

”Cu inima grea, anunţăm că s-a tras asupra unuia dintre apropiaţii noştri”, anunţă într-o postare pe X The Red Nation, un grup de apărare a amerindienilor, potrivit căruia victima era ”conştientă” la plecarea ambulanţei.

Presa locală l-a identificat pe suspect ca fiind Ryan Martinez, în vârstă de 23 de ani, care purta, la momentul încăierării, o şapcă cu mesajul ”Make America Great Again”, sloganul de campanie al lui Donald Trump.

”Condamn ferm actul de violenţă laşă la care am asistat azi în comitatul Rio Arriba”, a denunţat într-un comunicat publicat pe reţele de socializare secretarul Justiţiei statului New Mexico, Raul Torrez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.