Avocatul General al Curţii Europene de Justiţie (CJUE) a susţinut joi că Bruxelles-ul ar putea să elimine gruparea paramilitară palestiniană Hamas din Cisiordania şi Fâşia Gaza, precum şi gruparea separatistă Tigrii Tamili din Sri Lanka, de pe lista organizaţiilor teroriste mondiale din cauza unor motive tehnice, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis în urmă cu doi ani că cele două organizaţii militante ar trebui să fie eliminate de pe lista grupărilor teroriste din motive tehnice, care nu reprezintă o reevaluare a caracterului terorist.

Însă, Consiliul Uniunii Europene a făcut apel la decizia instanţei. Avocatul General al CJUE recomandă în schimb ca acest apel să fie respins.

Opinia avocatului general nu este una finală, ci este urmată în general de o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie.

Lista UE pentru grupările teroriste a fost redactată după atentatele de la WTC din New York. Bruxelles-ul îngheaţă activele financiare ale grupărilor incluse pe lista teroristă, care are în mod formal rolul de a îmbunătăţi cooperarea dintre poliţie şi autorităţile judiciare europene.

Pe lista europeană a grupărilor teroriste sunt incluse un număr de 23 de organizaţii şi indivizi, printre care se numără militanţii kurzi de la PKK, dar şi aripa paramilitară a Hezbollah.

Orice decizie finală privind eliminarea Hamas şi a Tigrilor Tamili ar putea să nu aibă niciun efect asupra listelor teroriste redactate de executivele naţionale din blocul comunitar.

Însă, dacă cele două grupări teroriste sunt eliminate din lista europeană, atunci această decizie ar putea să aibă un impact pozitiv asupra capacităţii organizaţiilor de a strânge fonduri.

Hamas susţine că este o mişcare de rezistenţă, însă programul militanţilor palestinieni vizează distrugerea Israelului. Gruparea paramilitară palestiană este considerată o organizaţie teroristă de către UE, Statele Unite, Canada şi Japonia.

După victoria înregistrată în urmă cu zece ani în alegerile parlamentare din Fâşia Gaza, militanţii Hamas i-au eliminat pe rivalii de la Fatah şi au luptat în trei conflicte succesive cu Israel.

Tigrii Tamili nu mai există ca o forţă militară din 2009, după ce militanţii separatişti au fost înfrânţi de către armata din Sri Lanka.

Avocatul General al CJUE susţine că Consiliul Uniunii Europene a făcut mai multe erori de procedură în modul de definire a celor două grupări teroriste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.