Avocaţii lui Donald Trump au cerut joi unui judecător federal din Washington să programeze în aprilie 2026 procesul fostului preşedinte în cazul acuzaţiilor federale potrivit cărora acesta ar fi încercat să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020 în faţa democratului Joe Biden. Între timp, Trump, care este vizat de acuzaţii similare şi în statul Georgia, şi-a anulat conferinţa de presă pe care o anunţase pentru luni şi în care spunea că va prezenta un raport care ar arăta că are dreptate şi că alegerile din Georgia au fost fraudate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Data solicitată de avocaţi în cazul acuzaţiile federale referitoare la alegeri, aprilie 2026, ar plasa procesul după alegerile americane din noiembrie 2024, în care Trump este favorit pentru nominalizarea republicană.

"Interesul public constă în justiţie şi un proces echitabil, nu în graba de a judeca", au scris joi avocaţii lui Trump.

Procurorul special al SUA Jack Smith, al cărui birou instrumentează cazul federal împotriva lui Trump în cazul alegerilor din 2020, a cerut joia trecută judecătorului districtual Tanya Chutkan să programeze un proces care să înceapă la 2 ianuarie 2024. Această dată este cu două săptămâni înainte ca primele voturi să fie exprimate în cadrul alegerilor primare republicane pentru prezidenţialele din 2024.

Pe de altă parte, fostul preşedinte american a anunţat joi că anulează conferinţa de presă programată pentru săptămâna viitoare în care spunea că va dezvălui un raport referitor la alegerile din 2020 din Georgia. El a spus că avocaţii săi îşi vor prezenta, în schimb, argumentele în documentele depuse în instanţă.



Trump a declarat la începutul acestei săptămâni că va organiza luni, 21 august, o conferinţă de presă pentru a face public un raport detaliat, de 100 de pagini, despre ceea ce el a descris drept "fraudă electorală" în statul Georgia în timpul alegerilor din 2020 pe care le-a pierdut în faţa democratului Joe Biden.

Donald Trump a fost acuzat în Georgia, dar şi în instanţa federală că a încercat să anuleze rezultatele alegerilor din 2020.

"În loc să facă public luni Raportul privind alegerile prezidenţiale trucate şi furate din Georgia din 2020, avocaţii mei preferă să pună aceste, cred eu, dovezi irefutabile şi copleşitoare de fraudă electorală şi nereguli în dosarele juridice oficiale", a declarat Trump pe platforma sa socială Truth. Prin urmare, a adăugat el, conferinţa de presă nu mai este necesară.

De la înfrângerea sa în 2020, Trump a susţinut în mod repetat că alegerile au fost distorsionate de o fraudă generalizată. Aceste afirmaţii au fost respinse de instanţe, de verificări la nivelul statelor şi de membri ai propriei sale administraţii.

Donald Trump a fost pus sub acuzare la începutul acestei săptămâni în Georgia pentru presupusele sale eforturi de a anula rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020 din acest stat, acuazaţiile fiind formulate în baza unei legi folosite în cazul combaterii criminalităţii organizate şi a corupţiei. Trump trebuie să se predea până la 25 august autorităţilor din acest stat pentru a fi inculpat oficial, conform procedurilor. 

CITEȘTE ȘI Nume, fotografii şi adrese ale unor presupuşi membri ai marelui juriu din Georgia care a decis punerea sub acuzare a lui Donald Trump circulă pe internet în mediile de extremă dreapta

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.