Avertizorul de integritate care a semnalat convorbirea telefonică între Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimit Zelenski aflată în centrul procedurii de destuire a şefului statului american ar face parte din Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA), una dintre cele 17 agenţii de informaţii americane, şi ar fi fost detaşat la Casa Albă, dezvăluie The New York Times (NYT), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit cotidianului american, care citează trei surse care cunosc identitatea avertizorului, ar fi vorba despre un bărbatt care s-a întors, între timp, la   (CIA).

Semnalarea sa, care datează de la 12 august şi al cărei conţinut a fost făcut public joi, sugerează că are o formare de analist, cunoaşte în detaliu politica Statelor Unite cu privire la Europa şi că are o ”bună înţelegere” a politicii Ucrainei, scrie NYT.

Agentul de informaţii subliniază de asemenea că nu a fost martor direct la această convorbire la telefon şi că a fost pus la curent în cadrul ”relaţiilor regulate dintre agenţii”.

Andrew Bakaj, unul dintre avocaţii avertizorului de integritate, a refuzat să confirme aceste informaţii.

În această convorbire la telefon între Donald Trump şi Volodimir Zelenski, la 25 iulie, preşedintele american i-a cerut omologului său ucrainean să ancheteze cu privire la fostul vicepreşedinte Joe Biden, unul dintre favoriţii în alegerile primare democrate în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020.

Această discuţie ”copleşitoare”, denunţă opoziţia, i-a determinat pe democraţi să deschidă o anchetă împotriva celui de-al 45-lea preşedinte american în vederea unei destituiri.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.