Autorităţile franceze desfăşurau sâmbătă ”toate mijloacele” în vederea găsirii principalului suspect în atacul cu colet-capcană soldat cu 13 răniţi uşor vineri, la Lyon, un bărbat în vârstă de treizeci de ani ale cărui motivaţii rămân în continuare necunoscute, cu o zi înaintea alegerilor europene în Franţa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Toate mijloacele sunt puse în prezent în acţiune pentru a se ajunge rapid la identificarea şi reţinerea autorului faptelor”, a anunţat sâmbătă, la Lyon, procurorul Republicii de la Paris Rémy Heitz, însărcinat cu ancheta.

Acest atac, comis în faţa unei brutării, pe rue Victor Hugo, o arteră comercială situată în centrul Lyonului, în apropiere de Place Bellecour, ”nu a fost urmat de vreo revendicare”, a adăugat el, în faţa presei, sâmbătă după-amiaza.

Potrivit unui ultim bilanţ, 13 persoane - nouă femei, inclusiv un copil în vârstă de zece ani, şi patru bărbaţi - au fost atinşi de explozie, iar 11 au fost spitalizate. Unele victime ”este necesar să fie supuse unei intervenţii chirurgicale în vederea extragerii unor schije”, potrivit procurorului.

”Câteva zeci” de mărturii ”sunt în curs de exploatare”, a adăugat el, precizând că ”un prim apel la martori a fost lansat ieri (vineri) seara” şi urmau să fie difuzate ”noi fotografii cu individul”.

Secţia antiteroristă a Parchetului de la Paris a deschis o ”anchetă în flagrant cu capete (de acuzare) de tenataivă de asasinat în legătură cu o întreprindere teroristă şi asociere de răufăctori terroistă criminală”.

Însă, ministrul Justiţiei Nicole Belloubet a subliniat vineri seara că este ”prea devreme” pentru a evoca ”un act terorist”.

Heitz a prezentat câteva elemente despre felul cum arată suspectul, care purta la momentul faptelor ”bermude verde deschis”, o ”cămaşă verde închis cu mânecile suflecate”, ”încălţăminte neagră” şi un ”rucsac negru”.

”Faţa sa era în parte ascunsă de o şapcă kaki şi o pereche de ochelari de soare”, a precizat el.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, suspectul este în vârstă de treizeci şi ceva de ani.

Cu ajutorul supravegherii video a oraşului, traseul fugarului a putut să fie urmărit începând de la ora locală 17.19 (18.19, ora României), pe când acesta circula pe o bicicletă, pe cheiul Claude Bernard, la marginea arondismentului al 7-lea din Lyon şi până la explozie, care a avut loc la ora locală 17.28 (18.28, ora României), după ce bărbatul a abandonat ”o pungă de hârtie groasă”, înainte să traverseze din nou Ronul şi să părăsească ”peninsula” lyoneză pe acelaşi itinerariu, a mai precizat procurorul.

La locul exploziei au fost găsite, pe jos, ”şuruburi de doi centimetri, bile de metal, şapte baterii de tip LR6, un circuit imprimat, un dispozitiv de detonare de la distanţă (...) şi bucăţi de plastic alb care ar putea fi resturile dispizitivului exploziv”, a dezvăluit Heitz.

Primarul arondismentului al 2-lea Denis Broliquier a precizat că ”încărcătura era relativ puţin importantă”. O sursă din administraţia locală a confirmat sâmbătă pentru AFP că acest colet conţinea o ”încărcătură explozivă relativ slabă” şi că a fost ”declanşată de la distanţă”.

”SECURITATE CONSOLIDATĂ”

La întoarcerea dintr-o vizită în Japonia, primarul Lyonului Gérard Collomb, un fost ministru de Interne, a declarat pentru AFP că este ”emoţionat” şi ”surprins pentru că Lyonul este mai degrabă un oraş calm”.

Prefectul din Rhône Pascal Mailhos a anunţat sâmbătă sâmbătă la prânz o ”consolidare a măsurilor de securitate” la Lyon, unde ”mai multe adunări” sunt anunţate sâmbătă, şi anume de către ”vestele galbene” şi activişti în lupta împotriva modificărilor climatice.

La locul exploziei, perimetrul de securitate a fost ridicat, iar atmosfera era a unei sâmbete obişnuite. Numai câţiva curioşi şi jurnalişti rămâneau postaţi în faţa faţadei vizate de atac. Brutăria, cu storurile metalice trase, şi vecinii săi nu purtau vreo urmă a deflagraţiei, a constatat un jurnalist AFP.

Faptele au avut loc în timp ce Franţa se pregăteşte să voteze, duminică, în vederea alegerii deputaţilor în Parlamentul European (PE). Scrutinul a început, în mai multe state membre, de joi.

Într-o primă reacţie, vineri, Emmanuel Macron a evocat ”un atac”, însă, într-un tweet postat seara, şeful statului s-a arătat mai prudent, deplângând ”violenţa care s-a abătut” asupra locuitorilor Lyonului şi afrmând că se gândeşte la răniţi.

Franţa nu s-a mai confruntat cu vreun atac cu colet-capcană din decembrie 2007, când o explozie într-un cabinet de avocatură - ale cărei motivaţii rămân în continuare neexplicate - s-a soldat cu un mort şi un rănit.

Însă, de la atacul armat de la Strasbourg, soldat cu cinci morşi şi 11 răniţi, în decembrie, planul Vigipirate a rămas la nivelul ”Securitate consolidată - risc atentat” pe întregul teritoriu francez, un semn al unei ameninţări persistente, în opinia autorităţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.