Poliţia din Texas a anunţat că Salvador Ramos, autorul atacului armat de la şcoala primară din Uvalde, Texas, soldat cu 21 de morţi, a intrat în şcoală pe o uşă care trebuia să fie încuiată. O profesoară a deschis uşa cu o piatră pentru a transporta mâncare dintr-o maşină într-o sală de clasă, dar ”a împins cu piciorul piatra când s-a întors”, pentru ca usa să se închidă, când şi-a dat seama că un atacator înarmat se afla în campus, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Siguranţă Publică din Texas (DPS), care investighează acest caz, a confirmat că o profesoară a deschis iniţial uşa respectivă, însă un purtător de cuvânt a declarat, marţi, că profesorul a închis uşa imediat ce tânărul înarmat a intrat în campus.

Relatările iniţiale potrivit cărora bărbatul înarmat a intrat în şcoală printr-o uşă exterioară lăsată accidental deschisă de o profesoară sugerau o încălcare a politicii şcolii. Angajaţii de la Şcoala Primară Robb (”Robb Elementary School”) sunt obligaţi să ţină uşile închise şi încuiate.

Cu toate acestea, un avocat al profesoarei neidentificate a precizat, marţi, pentru San Antonio Express-News că ea a închis-o şi ”s-a gândit că uşa se va încuia pentru că acea uşă ar trebui să fie întotdeauna încuiată”.

Don Flanary a spus că femeia a deschis uşa cu o piatră pentru a putea transporta mâncare dintr-o maşină într-o sală de clasă, dar ”a împins cu piciorul piatra când s-a întors”, când a realizat că un atacator înarmat se afla în campus.

Purtătorul de cuvânt al DPS, Travis Considine, a afirmat, marţi, că înregistrările video confirmă faptul că uşa era închisă. El a spus că anchetatorii cercetează în prezent motivul pentru care nu s-a încuiat.

”S-a întors în timp ce vorbea la telefonul şi a auzit pe cineva strigând: «Are o armă!»”. Femeia l-a văzut (n.r. atacator) sărind gardul şi a observat că purta o armă, aşa că a fugit înapoi înăuntru”, a spus Considine, adăugând că angajata a îndepărtat piatra când a intrat în clădire.

Şcoala şi organele de poliţie locale s-au confruntat cu un control intens în urma atacului de săptămâna trecută.

Şeful DPS, Steven McCraw, a declarat, vineri, că 19 ofiţeri de poliţie erau pe hol în timp ce bărbatul înarmat era baricadat într-o sală de clasă. El a mai spus că ofiţerul de comandă a aşteptat până când portarul şcolii a adus cheile, deoarece nu credea că este încă o situaţie care implică un ”trăgător activ”.

”Desigur că nu a fost decizia corectă. A fost o decizie greşită”, a recunoscut McCraw.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.