Autorul unui atac armat comis într-o bază navală americană, în decembrie, se afla în legătură cu Al-Qaida, potrivit analizei datelor dintr-unul dintre telefoanele acestuia, dezvăluie luni presa americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Militarul saudit aflat la formare în Statele unite Mohammed al-Shamrani, în vârstă de 21 de ani, a deschis focul, la 6 decembrie, în baza Pensacola, în Florida, a ucis trei oameni şi a rănit alţi opt, înainte să fie ucis prin împuşcare de poliţie.

Potrivit Statelor Unite, primele elemente ale anchetei au arătat că acesta era ”motivat de ideologia jihadistă”.

La începutul lui februarie, atacul a fost revendicat de gruparea Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), iar câteva zile mai târziu Washingtonul a anunţat că l-a ”eliminat” pe liderul grupării Qassim al-Rimi.

Însă, până acum, nimic nu permitea să se spună dacă atacatorul saudit a fost ”inspirat” de grupare sau dacă s-a aflat în contact direct cu membri ai acesteia.

Anchetatorii americani, care au cerut Apple acces la datele telefoanelor acestuia, au reuşit până la urmă să recupereze - prin propriile mijloace - date din cel puţin unul dintre cele două telefoane, potrivit CNN şi The New York Times (NYT).

Ei au descoperit că sauditul a discutat cu cel puţin un agent AQPA înainte de atac, au dat asigurări surse anonime celor două publicaţii.

Această informaţie urmează să fie făcută publică în mod oficial luni, de către secretarul Justiţiei Bill Bar şi directorul poliţiei federale (FBI) într-o conferinţă de presă.

Acest atac armat a tensionat relaţiile între Washington şi Riad.

Într-un apel telefonic cu preşedintele american Donald Trump, regele Salman a condamnat o crimă ”abominabilă” şi a dat asigurări că atacatorul nu-i reprezintă poporul.

Washingtonul a anuţat apoi că trimite înapoi în ţară 21 de militari saudiţi - dintr-un total de 850 aflaţi la formare în Statele Unite -, pentru că au publicat sau consultat ”conţinuturi ofensatoare” pe reţele de socializare, conţinuturi ”jihadiste”, ”antiamericane” sau de natură pedofilă.

FBI nu a găsit însă ”vreo dovadă a unei colaborîri sau a cunoaşterii prealabile a atacului” de către alţi militari aflaţi la formare în Statele Unite.

Relaţiile între Washington şi Riad au fost afectate deja grav după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 - 15 dintre cei 19 piloţi care au deturnat avioane şi au ucis aproape 3.000 de oamni erau saudiţi.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.