Autorităţile siriene evacuau luni familii de beduini din oraşul Suwayda (sud), cu populaţie majoritar druză, în favoarea unui armistiţiu care a pus capăt unor confruntări sângeroase între cele două comunităţi, potrivit unor corespondenţi AFP şi presei oficiale, relatează AFP.
Un corespondent AFP aflat la margina oraşului devastat a văzut un convoi de patru tancuri şi maşini intrând în Suwayda şi apoi ieşind, încărcate cu civili - inclusiv femei şi copii.
Ei au fost conduşi către centre de primire la Deraa, mai la sud, şi la Damasc, în coordonare cu Semiluna Roşie siriană, echivakentul Crucii Roşii, a precizat el.
Potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sanaa, 1.500 de persoane din triburi beduine urmează să fie evacuate.
Un armistiţiu care a intrat în vigoare duminică a pus capăt unor violenţe care s-au soldat cu peste 1.000 de morţi în decurs de o săptămână, potrivit unui ONG.
Confruntări au izbucnit între combatanţi druzi şi triburi beduine - care întreţin relaţii tensionate de zeci de ani - şi au fost complicate de o intervenţie a unor triburi arabe sunnite care au venit din alte regiuni din Siria în spirijinul beduinilor.
Atrocităţi în masă au fost raportate de ONG-uri şi martori - execuţii sumare la scară largă ale unor druzi.
”Am ajuns la o formulă care ne permite să dezamorsăm criza avecuând familiile compatrioţilor noştri beduini şi din triburi care se află în prezent în oraşul Suwaida”, a anunţat la televiziunea oficială şeful securităţii interne în provincia Suwayda, generalul Ahmad Dalati.
Autorităţile au anunţat o încetare a focului sâmbătă, însă armistiţiul a intrat în vigoare duminică, după retragerea combatanţilor beduini şi triburilor dintr-o parte a oraşului Suwayda - asupa căreia grupări druze au preluat controlul.
Damascul a anunţat un armistiţiu la câteva ore după ce Statele Unite anunţau că au negociat un armistiţiu între Siria şi Israel, care a intervenit în violenţe susţinând că vrea să-i protejeze pe druzi, o comunitate prezentă şi în Israel.
Acest acord a permis desfăşurarea unor forţe guvernamentale în provincie - dar nu şi în oraşul Suwayda -, un lucru pe care Israelul îl respingea.
Un prim convoi de ajutoare umanitare a intrat duminică în oraşul sinistrat, privat de apă şi electricitate şi în care începeau să lipsească alimentele.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.