Anchetatorii germani şi norvegieni încearcă să determine dacă o poartă cu mesajul ”Arbeit macht frei” (n.r. - ”Munca te eliberează”), care a fost descoperită recent în localitatea Bergen, este aceeaşi cu poarta furată în urmă cu doi ani din lagărul de concentrare nazist de la Dachau, situat în apropiere de metropola bavareză Munchen, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii norvegieni au descoperit poarta de fier cu o greutate de peste 100 de kilograme în localitatea Bergen.

Între timp, autorităţile germane au precizat că este o probabilitate ridicată ca poarta descoperită în Norvegia să fie cea furată din lagărul de concentrare de la Dachau.

Mesajul ”Arbeit macht frei” este probabil unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale Holocaustului. Acelaşi slogan poate să fie întâlnit şi în lagărele de la Auschwitz, Gross-Rosen şi Theresienstadt.

”Este o uşurare pentru mine că această dovadă originală a cinismului nazist şi a dispreţului faţă de umanitate a fost redescoperită”, a declarat Karl Freller, care conduce memorialul de la Dachau.

Dacă se dovedeşte că este vorba de aceeaşi poartă, atunci ea ar putea să fie instalată în acelaşi loc de unde a fost furată în urmă cu doi ani sau introdusă în cadrul unei expoziţii speciale.

După dispariţia porţii în noiembrie 2014, martorii au susţinut că au văzut doi bărbaţi suspecţi în zonă. Unul dintre suspecţi a cerut cu un accent scandinav indicaţii spre lagărul de la Dachau.

Cancelarul Angela Merkel a reacţionat în urmă cu doi ani, declarând că este vorba de un act josnic, iar cei vinovaţi vor fi aduşi cât mai curând posibil în faţa justiţiei.

În 2009, acelaşi semn a fost furat şi din lagărul de concentrare de la Auschwitz de către un grup plătit de Anders Hoegstroem, liderul neo-naziştilor din Suedia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.