Autorităţile australiene au ordonat joi evacuarea a 40.000 de persoane, din cauza ciclonului Debbie, care a ajuns pe coastă marţi şi a adus ploi abundente şi vânt puternic, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ciclonul Debbie a distrus staţiuni turistice, a rupt fire de curent, a culcat la pământ plantaţii de trestie de zahăr şi a dus la închiderea a numeroase mine. Cel puţin 2.000 de şcoli sunt închise.

Ploile abundente continuau joi de-a lungul a 1.200 de kilometri de coastă, în jurul capitalei statului Queensland, Brisbane. Mai multe râuri au ieşit din matcă, provocând inundaţii.

“Acest sistem atmosferic sever care a început cu ciclonul Debbie şi se deplasează de-a lungul coastei provoacă haos în statul nostru”, a declarat premierul din Queensland, Annastacia Palaszczuk.

Elicoptere militare, feriboturi şi avioane au salvat sute de turişti prinşi pe insulele din statul Queensland aflate în calea ciclonului ce a lăsat zeci de mii de oameni fără curent electrice.

Staţiunile turistice din jurul faimoasei Bariere de Corali au fost lovite în plin, iar vântul a bătut cu peste 260 de kilometri pe oră.

&

“Este haos aici”, s-a plâns Jon Clements, un arhitect aflat în vacanţă, care aştepta să fie evacuat de pe insula Hamilton. „Cred că, în prezent, aici sunt de trei ori mai mulţi oameni decât pot urca în avioane”, a adăugat el.

Pe insula Daydream, aflată în apropiere, militarii au adus mâncare, combustibil şi apă, în timp ce elicoptere au dus turiştii bolnavi pe continent. Hotelul de pe insulă va fi închis timp de cel puţin o lună pentru reparaţii.

La Lismore, în statul învecinat New South Wales, serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă au ordonat unui număr de 7.000 de locuitori din zone joase să îşi părăsească locuinţele, în condiţiile în care meteorologii au avertizat că urmează cele mai grave inundaţii din ultimii 20 de ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.