Consiliul Judiciar Suprem al Bulgariei a votat luni pentru demiterea controversatului procuror-şef Ivan Gheşev, considerat de mulţi bulgari drept un apărător de frunte al capilor mafiei din ţară şi un obstacol cheie în calea instaurării statului de drept, relatează POLITICO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul Judiciar Suprem, care este cea mai înaltă autoritate judiciară din Bulgaria, a declarat că a votat cu 16 voturi la 4 pentru demiterea acestuia. Decizia de demitere a acestuia este acum transmisă preşedintelui Rumen Radev, care trebuie să o aprobe, dar nu are un termen limită pentru a face acest lucru.

Anterior deciziei Consiliului Judiciar Suprem, Gheşev avusese o apariţie la televiziunea naţională şi a refuzat să demisioneze, atacâdu-şi rivalii din parlament pe care i-a numit "gunoi politic".

Gheşev s-a confruntat cu presiuni pentru a demisiona ca urmare a acuzaţiilor că o explozie care a avut loc lângă vehiculul său, la începutul lunii mai, descrisă drept o "tentativă de asasinat", a fost de fapt o înscenare.

Bulgaria: Fostul premier Kiril Petkov crede că atacul asupra procurorului general al Bulgariei a fost o înscenare / Neclarităţi legate şi de prezenţa unui expert israelian la locul incidentului
CITEȘTE ȘI Bulgaria: Fostul premier Kiril Petkov crede că atacul asupra procurorului general al Bulgariei a fost o înscenare / Neclarităţi legate şi de prezenţa unui expert israelian la locul incidentului

Noul guvern al Bulgariei, care a preluat puterea la începutul acestei luni, a promis să pună ţara pe o traiectorie către normele democratice ale UE. Timp de mulţi ani, Bulgaria a fost considerată un "stat capturat", în care oligarhii şi protectorii lor politici au operat efectiv în impunitate, în colaborare cu grupurile de crimă organizată.

Rolul lui Gheşev - poreclit "Şapcă" - este deosebit de sensibil. În timpul protestelor masive antimafia din 2020, el a fost indicat ca fiind figura centrală din sistemul judiciar care face în aşa fel încât să se asigure că niciun lider important nu este adus vreodată în faţa justiţiei. Acesta a intrat însă în conflict deschis cu foşti aliaţi, inclusiv cu fostul prim-ministru Boiko Borissov.

Confruntat cu plecarea iminentă, Gheşev şi-a acuzat duşmanii că încearcă să-l asasineze şi a început să facă dezvăluiri despre o serie de anchete care au fost ascunse - inclusiv un caz de spălare de bani în care este implicat Borissov şi achiziţionarea unei proprietăţi scumpe în Barcelona.

Promiţând să-i doboare pe politicienii care i se opun, Gheşev a promis în luna mai că va scăpa parlamentul de "gunoiul politic". Consiliul Judiciar Suprem a citat această izbucnire pentru a-şi explica votul de a-l demite, argumentând că a depăşit limitele. "Principiile de politeţe şi toleranţă, onestitate şi decenţă din Codul etic al magistraţilor bulgari au fost încălcate prin remarcile sale făcute la o conferinţă de presă care a avut loc la 15 mai 2023", a argumentat autoritatea judiciară supremă din Bulgaria.

Preşedintele Radev, care provine din rândurile socialiştilor, are puteri limitate pentru a se opune deciziilor Consiliului Judiciar Suprem, dar ar putea întârzia plecarea lui Gheşev pentru a-i permite acestuia să creeze probleme noului guvern. Radev adoptă o poziţie blândă faţă de Rusia şi este ostil noului guvern reformator condus de premierul Nikolai Denkov, care s-a angajat să adopte o poziţie mai deschis pro-NATO şi pro-Ucraina, precizează POLITICO.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.