Guvernul austriac va lua măsuri săptămâna aceasta pentru a proteja drepturile cetăţenilor britanici pe teritoriul Austriei în cazul unui Brexit strict, a informat Gernot Bluemel, ministrul pentru Europa, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mâine în cabinet vom ajunge la un acord şi vom trimite proiectul de lege pentru a fi analizat din punct de vedere legal, pentru că dorim să clarificăm ce se va întâmpla cu cetăţenii britanici”, a declarat Bluemel.

„Dacă au locuit şi lucrat în Austria înainte de data retragerii, ar trebui să poată continua să facă acest lucru”, a afirmat el, adăugând că Austria ia o măsură de reciprocitate faţă de ceea a promis Marea Britanie cetăţenilor UE.

El nu a confirmat însă că Austria va ridica interdicţia cetăţeniei duble pentru a permite cetăţenilor britanici să devină austrieci şi să îşi menţină paşapoartele britanice.

Ministrul de Externe, Karin Kneissl, a declarat săptămâna trecută că Austria va permite celor 25.000 de austrieci care locuiesc în Marea Britanie să obţină cetăţenie britanică, făcând astfel o excepţie de la interdicţie. Austria se află printre puţinele ţări din UE care nu permit, de obicei, cetăţenia dublă.

Austria va permite şi firmelor înregistrate sub legea britanică şi cu sediul în Austria să îşi continue activitatea, a precizat Bluemel.

Parlamentul britanic urmează să voteze acordul privind Brexitul marţi, însă cel mai probabil înţelegerea la care a ajuns premierul britanic Theresa May cu UE nu va fi aprobată, deschizând astfel drumul spre posibilitatea unui Brexit fără acord. În acest scenariu, situaţia britanicilor din străinătate devine incertă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.