Ministrul de Externe al Austriei, Sebastian Kurz, a lansat luni după-amiază un nou atac împotriva cotelor de migranţi impuse de blocul comunitar, susţinând că acestea sunt ”complet nerealiste”, iar migranţii nu vor să meargă în state europene precum România, Ungaria sau Polonia. În schimb, demnitarul austriac a precizat că migranţii vor să rămână în state precum Germania sau Austria, informează Russia Today.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În opinia mea, măsura de redistribuire a 160.000 de migranţi în statele europene într-o perioadă de doi ani este una greşită. Uniunea Europeană nu ar trebui să ţină cu disperare de planul cotelor de migranţi. Europa ar trebui să abandoneze acest plan”, a declarat Kurz într-un interviu pentru publicaţia germană Die Welt am Sonntag.

De asemenea, şeful diplomaţiei austriece a numit ”complet nerealistă” ţinta stabilită de Bruxelles.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Acesta a precizat că planul de redistribuire a migranţilor nu funcţionează, tocmai pentru că multe state europene nu sunt pur şi simplu pregătite să primească un număr atât de ridicat de solicitanţi de azil.

”Această dezbatere a redistribuirii migranţilor pe bază de cote ar putea să pună în pericol întreaga Uniune Europeană. Este o adevărată problemă, care provoacă multă neînţelegere, nelinişte şi ostilitate”, a precizat ministrul de Externe.

În urmă cu mai bine de un an, statele membre au adoptat o schemă de urgenţă de relocare a migranţilor pe o periodă de doi ani, care stabileşte cotele exacte de solicitanţi de azil pe care ar trebui să-i primească fiecare ţară din UE.

Kurz a subliniat faptul că situaţia migranţilor este agravată de faptul că migranţii preferă să rămână în anumite state europene şi nu doresc să fie mutaţi în mod obligatoriu.

”O altă problemă este că mulţi migranţi refuză să meargă în anumite state UE. Un exemplu în acest sens este România, unde autorităţile sunt obligate să primească mii de persoane potrivit cotelor de migranţi. Însă doar câteva sute de persoane doresc să vină în România”, a declarat ministrul Sebastian Kurz.

Polonia şi Ungaria se numără de asemenea printre statele europene mai puţin atractive pentru migranţi, în vreme ce Germania, Austria şi Suedia sunt cele mai căutate destinaţii pentru solicitanţii de azil.

Declaraţiile demnitarului austriac au avut loc cu doar câteva ore înainte de referendumul maghiar privind cotele obligatorii de migranţi, care au fost respinse de 98,3% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne. Însă, referendumul maghiar riscă să fie invalidat ca urmare a prezenţei reduse la urne.

Potrivit datelor autorităţilor maghiare, doar 43,8% din cei 8,27 de milioane de cetăţeni maghiari cu drept de vot s-au prezentat duminică la urne.

Nu este pentru prima dată când şeful diplomaţiei austriece adoptă o atitudine extrem de critică la adresa politicii europene privind migranţii. În iunie, Sebastian Kurz a declarat că politica de migraţie nu funcţionează, iar statele europene au pierdut controlul asupra situaţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.