Parlamentul austriac a legalizat sinuciderea asistată a persoanelor cu o boală gravă sau incurabilă, în urma unei decizii a justiţiei care a stabilit că interdicţia actuală încalcă drepturile fundamentale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea Consttuţională austriacă a dispus, în urmă cu un an, ca Guvernul să modifice legislaţia care pedepseşte ajutarea morţii cu până la cnci ani de închisoare.

Potrivit acestui text, adoptat de toate partidele, cu excepţia partidului FPÖ (extremă dreapta), adulţii care se află în stare terminală sau care suferă de o boală permanentă şi debilitantă pot fi ajutaţi să-şi pună capăt zilelor.

Doi medicii este necesar să evalueze fiecare caz, dintre care unul este necesar să fie calificat în medicină paliativă. Ei stabilesc dacă pacientul este capabil să ia această decizie în mod independent.

În plus, un termen de 12 săptămâni este necesar să treacă înaintea acordării accesului la sinuciderea asistată, pentru a asigura faptul că cererea nu este motivată de ocriză temporară.

Acest termen se reduce la două săptămâni în cazul pacienţilor ”în fază terminală” a unei boli.

Această lege acţionează în vederea respectului şi demnităţii umane, apreciază ministrul Justiţiei Alma Zadic (Verzi), citată de agenţia austriacă de presă APA, însă ea vizează totodată să garanteze că o ”persoană nu alege moartea dacă există altă posibilitate”.

În acest sens, un buget de 108 milioane de euro a fost alocat în vederea dezvoltării unor îngrijiri paliative.

Guvernul şi-a prezentat în octombrie propunerile, supuse examinării unor experţi, înainte să fie trimise în Parlament.

În cazul în care nu intră în vigoare altă legislaţie până la sfârşitul lui decembrie, actuala interzicere a ajutării morţii urmează să devină caducă, lăsând practica nereglementată.

În Europa, eutanasia a fost legalizată în ţările din Benelux şi Spania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.