Austria a adoptat, joi, legea privind vaccinarea obligatorie pentru toţi adulţii, devenind prima ţară din Uniunea Europeană care ia o astfel de măsură contra pandemiei de Covid-19, în ciuda unei opoziţii virulente în stradă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul, anunţat în noiembrie pentru a stimula o campanie de imunizare slabă, a fost aprobat de mare parte a clasei politice (137 pentru, 33 contra din 183 de parlamentari). Măsura va intra în vigoare la 4 februarie, scrie AFP. 

„Vaccinarea este şansa pentru societatea naostră de a obţine o libertate durabilă şi continuă, fără ca virusul să ne restricţioneze”, a declarat cancelarul conservator Karl Nehammer în faţa reprezentanţilor presei înainte de sesiuinea parlamentară.

Mulţi austrieci au fost împotriva textului de lege şi au manifestat aproape în fiecare weekend cu zecile de mii. În acest climat tensionat, guvernul se teme de escaladări şi a anunţat săptămâna aceasta stabilirea de „perimetre de protecţie” în jurul unităţilor de sănătate, centrelor de vaccinare şi de testare.

Acest vot vine în contextul în care Austria înregistrează un număr record de cazuri, pe fondul răspândirii variantei Omicron. Aproape 30.000 de infecţii în 24 de ore au fost înregistrate, miercuri, în această ţară unde de obicei se fac teste înainte de a merge la un concert, de exemplu.

În jur de 72% din populaţia de de 8,9 milioane de locuitori are în acest moment schema completă de vaccin, un procent inferior celui din Franţa şi Spania. Potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Sănătăţii, rămân de convins un milion şi jumătate de adulţi. O loterie a fost anunţată cu o recompensă de 500 de euro pentru cei vaccinaţi. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.