Australia a revenit marţi asupra unei decizii a guvernului anterior de a recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului, afirmând că statutul oraşului ar trebui rezolvat prin negocieri de pace între Israel şi poporul palestinian, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul afacerilor externe Penny Wong a declarat că Australia "va fi întotdeauna un prieten ferm al Israelului" şi s-a angajat în favoarea unei soluţii cu două state, în care Israelul şi un viitor stat palestinian să coexiste în pace în cadrul unor graniţe recunoscute la nivel internaţional.

Guvernul "recomandă Australiei să participe la eforturile internaţionale în urmărirea responsabilă a progresului către o soluţie justă şi durabilă a celor două state", a spus ea într-o declaraţie.

Precedentul prim-ministru Scott Morrison a inversat decenii de politică privind Orientul Mijlociu în decembrie 2018, afirmând că Australia recunoaşte Ierusalimul de Vest ca fiind capitala Israelului, dar că nu îşi va muta imediat ambasada acolo. Fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, recunoscuse Ierusalimul drept capitală cu un an mai devreme.

Wong a declarat reporterilor că decizia din 2018 a lui Morrison "a pus Australia în dezacord cu majoritatea comunităţii internaţionale" şi a fost întâmpinată cu îngrijorare de vecinul Indonezia, cu majoritate musulmană.

"Regret că decizia domnului Morrison de a face politică a dus la schimbarea poziţiei Australiei şi la suferinţa pe care aceste schimbări au provocat-o multor oameni din comunitatea australiană care se preocupă profund de această problemă", a spus ea.

Morrison a semnalat mutarea ambasadei de la Tel Aviv în 2018, cu câteva zile înainte de alegerile parţiale într-un electorat din Sydney cu o puternică reprezentare evreiască, pe care partidul său liberal le-a pierdut totuşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.