Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Filipine că Institutul local de seismologie şi vulcanologie (PHIVOLCS) a anunţat că activitatea freatică a vulcanului Taal situat în Batangas (66 km de capitala Manila), care a început la data de 12 ianuarie 2020, a progresat într-o erupţie magmatică în dimineaţa zilei de luni, 13 ianuarie 2020. Peste 7 mii de persoane au fost evacuate din provinciile Batagas şi Cavite şi este în curs evacuarea totală a persoanelor de pe o rază de 14 km faţă de principalul crater al vulcanului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, în Manila se înregistrează în continuare căderi de cenuşă, iar atmosfera este extrem de încărcată.

Aeroportul din Manila (Ninoy Aquino International Airport) este închis din data de 12 ianuarie, iar începând cu data de 13 ianuarie şcolile au fost închise în zona metropolitană a capitalei Manila şi regiunea Luzon.

Se recomandă cetăţenilor români să nu călătorească în R. Filipine în această perioadă, iar pentru cei care se află deja în această ţară, în zonele afectate, să respecte întocmai indicaţiile autorităţilor locale, să folosească măşti de protecţie şi să se informeze cu privire la activitatea vulcanului Taal.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Manila: +63288927682, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Filipine: +639178170939.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Republica Filipine sau se află deja pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Manila şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro. 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://manila.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/home_ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.