Un cuplu de belgieni de origine iraniană a fost inculpat luni, acuzat că a planificat un atentat cu exploziv, cu două zile mai înainte, contra unei adunări a opoziţiei iraniene în Franţa, la care au participat oficiali occidentali, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cuplul a fost reţinut sâmbătă, într-o comună de la Bruxelles, în posesia a 500 de grame de exploziv aflat în maşină, a anunţat parchetul federal belgian într-un comunicat.

El este suspectat că a vrut să comită un atentat cu bombă sâmbătă, la Villepinte, în apropiere de Paris, în cursul unei adunări organizate de Mujahedinii Poporului Iranian (MEK).

Două persoane apropiate preşedintelui american Donald Trump - fostul preşedinte al Congresului Newt Gingrich şi fostul primar al New Yorkului Rudy Giuliani - au participat la această reuniune, la care au asistat 25.000 de persoane.

Cuplul a fost inculpat luni în legătură cu o ”tentativă de atentat terorist şi pregătirea unei infracţiuni teroriste”.

Trei suspecţi au fost plasaţi în arest preventiv în Franţa, potrivit unor surse judiciare.

Un diplomat iranian din Austria, un contact al cuplului, a fost arestat în Germania, iar altă persoană a fost arestată în Franţa, a anunţat parchetul.

Percheziţii au fost efectuate în cinci localităţi din Belgia. Nicio informaţie nu a fost comunicată despre rezultate.

COLABORARE EUROPEANĂ

”Atentatul terorist a putut să fie dejucat mulţumită unei colaborări între Siguranţa statului belgian şi autorităţile judiciare franceze şi germane”, a preciat parchetul.

”Încă o dată, buna colaboare între ţări partenere europene dă rezultate”, a subliniat şeful Guvernului belgian Charles Michel într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Anunţul a fost făcut în ziua venirii în Elveţia al preşedintelui iranian Hassan Rohani în vederea unei deplasări considerate de o ”importanţă capitală” la Teheran în privinţa cooperării între Republica islamică şi Europa după retragerea americană din acordul în dosarul nuclear iranian.

Preşedintele Rohani urmează să efectueze şi o vizită în Austria, o ţară care asigură preşedinţia semestrială a reuniunilor minsteriale ale UE începând de la 1 iulie.

Amir S., în vârstă de 38 de ani, şi soţia sa Nasimeh N., în vârstă de 33 de ani, au fost interceptaţi sâmbătă la bordul vehiculului lor, marca Mercedes, în care poliţişti au găsit ”aproximativ 500 de grame de TATP (trirperoxid de triacetonă)”, un exploziv folosit în atentate comise la Paris pe 13 noiembrie 2015 şi la bruxelles în martie 2016.

În maşină era de asemenea ”un mecanism de incendiere, ascuns într-o trusă de toaletă”, se precizează în comunicat.

Serviciile de deminare au fost chemate să detoneze explozivul în mod controlat.

Ţinta lor era o conferinţă organizată de Mujahedinii Poporului Iranian, un partid iranian de opoziţie, fondat în 1965 şi intezis de autorităţile iraniene din 1981, a precizat parchetul.

Ministrul belgian de Interne Jan Jambon a anunţat pe Twitter că nu a fost niciodată vorba despre planuri de atentate în Belgia.

Organul de coordonare a analizei ameninţării în Belgia (OCAM) a menţinut neschimbat nivelul ameninţării, a precizat Jambon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.