Un atac în apropierea unei sinagogi din Tunisia a ucis, marţi, doi ofiţeri de securitate şi doi vizitatori, a anunţat guvernul, în contextul în care pe insula Djerba are loc un pelerinaj anual care atrage sute de evrei din Europa şi Israel, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

 

Atacul a fost pus în scenă de un paznic de la o instalaţie navală de pe Djerba, care şi-a folosit arma pentru a împuşca un coleg şi pentru a-i confisca muniţia înainte de a se îndrepta spre sinagogă, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat.

Atacatorul a tras fără discriminare asupra unităţilor de securitate aflate în apropierea sinagogii, ucigându-i pe cei doi vizitatori şi un alt agent de securitate, precum şi rănind cinci agenţi de securitate şi patru vizitatori. Forţele de securitate l-au împuşcat apoi mortal, a precizat Ministerul de Interne.

Ministerul tunisian de Externe a declarat că unul dintre vizitatorii ucişi era francez şi unul tunisian.

O înregistrare video postată pe reţelele de socializare, pe care Reuters nu a putut să o verifice imediat, arată persoane cu un aspect speriat care stau într-o curte în timp ce se aude o împuşcătură. Locuitorii de pe insulă au declarat că au auzit un schimb de focuri.

FOTO - Twitter
FOTO - Twitter

Autorităţile nu au identificat un motiv pentru atac, dar militanţii islamişti au vizat anterior pelerinajul din Djerba şi au organizat alte atacuri în ţară.

Ultimul atac semnificativ din Tunisia a fost o explozie care a vizat poliţia din faţa ambasadei SUA în 2020 şi care a ucis un ofiţer. Două explozii sinucigaşe au vizat poliţia din faţa ambasadei Franţei în 2019, ucigând, de asemenea, un ofiţer.

Militanţii islamişti au ucis zeci de turişti în două atacuri separate la o staţiune balneară şi la un muzeu din Tunis în 2015.

Pelerinajul anual la cea mai veche sinagogă din Africa atrage în mod regulat sute de evrei din Europa şi Israel la Djerba, o destinaţie de vacanţă în largul coastei din sudul Tunisiei, la 500 km de capitala Tunis.

Pelerinajul a avut parte de o securitate strictă de când militanţii al-Qaeda au atacat sinagoga în 2002 cu un camion capcană, ucigând 21 de turişti occidentali.

Tunisia, majoritar musulmană, găzduieşte una dintre cele mai mari comunităţi evreieşti din Africa de Nord. Deşi în prezent numără mai puţin de 1.800 de persoane, evreii au trăit în Tunisia încă din epoca romană.

Ambasadorul american Joey Hood a vizitat sinagoga luni, împreună cu trimisul SUA pentru monitorizarea şi combaterea antisemitismului, Deborah Lipstadt, potrivit unei postări a ambasadei americane pe Twitter.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.