Bărbaţi înarmaţi au atacat luni un hotel din Kabul frecventat de oameni de afaceri chinezi, al cărui bilanţ rămâne incert - după ce un spital a anunţat trei morţi şi 18 răniţi, iar talibanii au evocat doi străini răniţi - şi au anunţat că au fost ucişi trei atacatori, un atac revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia Statul Islamic (SI) a revendicat luni seara acest atac sângeros într-o înregistrare video.

Gruparea a anunţat că doi dintre membrii săi ”au atacat un hotel mare frecventat de diplomaţi şi oameni de afaceri chinezi, la Kabul, unde au detonat două dispozitive explozive ascunse în rucsacuri”, dintre care unul a vizat o petrecre cu invitaţi chinezi, iar celălalt sala de recpţie.

Unul dintre cei doi combatanţi a aruncat cu grenade de mână în ofiţeri talibani care încercau să-l reţină, iar celălalt a început să detoneze dispozitive explozive pe care le-a lipit de uşi de cameră din hotel şi să trafă în clienţi ai hotelului, a anunţat într-un comunicat SI.

ONG-ul Emergency, care gestionează un spital din Kabul unde au fost transportate victimele, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că a primit ”32 de răniţi” şi că ”trei erau deja morţi” la sosire, fără să precizeze dacă era vorba despre atacatori.

Atacul de la hotel - situat într-una dintre principalele zone comerciale din capitală - s-a încheiat cu ”moartea celor trei atacatori”, a anunţat luni seara un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

”Toţi clienţii hotelului au fost salvaţi şi niciun străin n-a fost ucis. Doar doi clienţi străini au fost răniţi, după ce au sărit de la etajul superior” al clădirii, a precizat el.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei din Kabul a confirmat că ”trei atacatori au fost ucişi la faţa locului, iar un suspect a fost arestat”.

Înregistrări video postate pe reţele de socializare surprind flăcări, la primul etaj, şi rezidenţi ai hotelului precipitându-se la ferestre.

Jurnalişti AFP au văzut o coloană de fum gros ieşind din hotel.

Mai mulţi martori au declarat că au auzit cel puţin cinci explozii şi mai multe tiruri în rafală.

Atacul a avut loc la Hotelul Logan din Kabul, un complex cu mai multe etaje, frecventat de oameni de afaceri, tot mai numeroşi în Afganistan după revenirea talibanilor la putere.

Beijingul nu a recunoscut în mod oficial Guvernul taliban, însă China - care are o frontieră de 75 de kilometri lungime cu Afganistanul - este una dintre puţinele ţări care şi-a menţinut o prezenţă diplomatică în această ţară.

Beijingul se teme de mult timp că Afganistanul ar putea să devină un refugiu al minorităţii uigure din foarte sensibila regiune chineză de la frontieră - Xinjiang.

Talibanii au promis că Afganistanul nu va fi folosit ca bază de către activişti uiguri.

În schimb, China le-a oferit talibanilor un ajutor economic şi investiţii în reconstrucţia ţării.

ATENTATE ÎN SERIE

Menţinerea stabilităţii Afganistanului, după 20 de ani de război cu America şi forţe NATO, este principala îngrijorare a Beijingului, care încearcă să-şi securizeze frontierele şi investiţiile strategice în Pakistan, vecnul lor comun.

Talibanii contează pe China şi în vederea transformării unuia dintre cele mai mari zăcăminte de cupru din lume în uzină minieră.

O astfel de exploataţie ar fi preţioasă în redresarea ţării, care nu are bani şi afectată de sancţiuni economice internaţionale.

China - care deţine drepturi în proiecte mari în Afganistan, şi anume la Mina de Cupru Mes Aynak, în provincia Logar (est) - nu a făcut avanseze niciunul dintre aceste proiecte.

Talibanii susţin că au îmbunătăţit securitatea în ţară după ce s-au întors la putere, în august 2021, însă numeroase atentate cu bombă au fost comise în ultimele luni, revendicate în general de filiala locală a grupării jihadiste Statul Islamic (SI-K).

Aceasta nu este prima oară când sunt vizaţi străini.

La 2 decembrie, un agent de securitate a fost rănit în focuri de armă trase către Ambasada Pakistanului la Kabul.

Gruparea Statul Islamic a revendicat şi acest atac şi a confirmat că l-a vizat pe şeful misiunii pakistaneze.

Doi angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Kabul şi patru afgani au fost uciţi la 5 septembrie, în apropierea sediului ambasadei, într-un atentat sinucigaş revendicat tot de SI-K. Acesta a fost primul atac vizând o reprezentan ţă diplomatică de la revenirea la putere a talibanilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.