Un atac surpriză al Hamas asupra Israelului, care a implicat bărbaţi înarmaţi care au pătruns dincolo de barierele de securitate şi o avalanşă de rachete lansate din Gaza, a avut loc sâmbătă, în zorii zilei, în timpul marii sărbători evreieşti Simchat Tora, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul a avut loc la 50 de ani şi o zi după ce forţele egiptene şi siriene au lansat un asalt în timpul sărbătorii evreieşti Yom Kippur, în încercarea de a recupera teritoriile pe care Israelul le luase în timpul unui scurt conflict în 1967.

Iată cum s-a desfăşurat totul:

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

TIRURI DE RACHETE

În jurul orei 06:30 (0430 GMT), gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat un tir uriaş de rachete în sudul Israelului, sirenele fiind auzite până la Tel Aviv şi Beersheba.

Hamas a declarat că a lansat 5.000 de rachete într-un prim tir. Armata israeliană a declarat că au fost lansate 2.500 de rachete.

Fumul s-a răspândit deasupra zonelor rezidenţiale israeliene, iar oamenii s-au adăpostit în spatele clădirilor, în timp ce sirenele răsunau deasupra capului. Cel puţin o femeie ar fi fost ucisă de rachete.

INFILTRARE ÎN ZORI

Tirul de rachete a servit drept acoperire pentru o infiltrare fără precedent a luptătorilor pe mai multe fronturi, armata israeliană declarând la ora 07.40 (0540 GMT) că bărbaţi înarmaţi palestinieni au trecut în Israel.

Majoritatea luptătorilor au trecut prin breşe în barierele de securitate terestre care separă Gaza de Israel. Dar cel puţin unul a fost filmat traversând cu o paraşută motorizată, în timp ce o barcă cu motor a fost filmată în timp ce se îndrepta spre Zikim, un oraş de coastă şi o bază militară israeliană.

Videoclipurile transmise de Hamas au arătat luptători care au încălcat gardurile de securitate, iar lumina slabă şi soarele scăzut sugerează că a fost în jurul orei în care a avut loc tirul de rachete.

O înregistrare video a arătat cel puţin şase motociclete cu luptători trecând printr-o gaură într-o barieră de securitate metalică.

O fotografie publicată de Hamas arată un buldozer care dărâmă o secţiune a gardului de securitate.

LUPTE LA BAZELE MILITARE ISRAELIENE

Armata israeliană a declarat la ora 10.00 că luptătorii palestinieni au pătruns în cel puţin trei instalaţii militare din jurul frontierei - punctul de trecere a frontierei Erez, baza Zikim şi cartierul general al diviziei Gaza de la Reim. Aceasta a precizat că luptele la Erez şi Zikim au continuat.

Filmuleţe ale Hamas arată luptători care alergau spre o clădire în flăcări lângă un zid înalt de beton cu un turn de supraveghere şi luptători care aparent au depăşit o parte a unei instalaţii militare israeliene şi au tras din spatele unui zid.

Mai multe vehicule militare israeliene capturate au fost fotografiate ulterior în timp ce erau conduse în Gaza şi defilau acolo.

RAIDURI ÎN ORAŞELE DE FRONTIERĂ

Luptătorii au făcut raiduri în oraşul israelian de frontieră Sderot şi s-a raportat că se află într-o altă comunitate de frontieră, Be'eri, şi în oraşul Ofakim, la 30 km est de Gaza, potrivit presei israeliene care citează apeluri telefonice de la locuitori.

O înregistrare video verificată de Reuters a arătat mai mulţi bărbaţi înarmaţi aflaţi pe bancheta din spate a unei camionete albe care se deplasează prin Sderot.

Mulţi locuitori din oraşele din sudul Israelului au fortificat zonele din casele lor care funcţionează ca adăposturi antiaeriene, iar sâmbătă le foloseau pe post de camere de panică.

Armata israeliană a ordonat locuitorilor să se adăpostească în interior, spunând la radio: "Vom ajunge la voi".

La jumătatea dimineţii, şeful poliţiei israeliene, Yaacov Shabtai, a declarat că forţele de ordine au fost implicate în focuri de armă în 21 de localităţi, iar la ora 13.30, armata a declarat că trupele încă făceau eforturi pentru a elibera comunităţile care au fost invadate de atacatori.

VICTIME

Un fotograf Reuters a văzut cadavre pe străzile din Sderot. Presa israeliană a raportat cel puţin 100 de israelieni ucişi şi 800 de răniţi.

Videoclipurile Hamas şi imaginile neverificate care circulă pe reţelele de socializare au arătat civili morţi, soldaţi israelieni şi luptători palestinieni.

Ministerul israelian de Externe a declarat că atacatorii Hamas au mers din casă în casă, ucigând civili.

LUARE DE OSTATICI

Presa israeliană a relatat că bărbaţi înarmaţi au luat ostatici în Ofakim. Jihadul islamic a declarat că ţine în captivitate mai mulţi soldaţi israelieni, iar conturile de socializare ale Hamas au prezentat imagini care păreau să arate prizonieri duşi de vii în Gaza.

O înregistrare video a arătat trei tineri în veste, pantaloni scurţi şi papuci de casă, care erau conduşi printr-o instalaţie de securitate, cu scris în ebraică pe perete. Alte videoclipuri arătau femei captive.

O alta a arătat luptători târând cel puţin doi soldaţi israelieni dintr-un vehicul militar.

ATACURI ISRAELIENE

La ora 09.45 s-au auzit explozii în centrul Gaza şi în oraşul Gaza, iar la ora 10.00 purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că forţele aeriene lansează atacuri asupra Gaza. Medicii din Gaza au declarat că zeci de persoane au fost ucise în urma atacurilor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.