Atacul cibernetic masiv care a afectat anul trecut peste 2.000 de site-uri din Georgia a fost întreprins de Rusia, potrivit Georgiei, Marii Britanii şi Statelor Unite, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul britanic a transmis că GRU (serviciile secrete ruse) a fost în spatele „încercării de a submina suveranitatea Georgiei”. Ministrul de Externe, Dominic Raab, a descris situaţia drept „complet inacceptabilă”.

Ministerul rus de Externe a negat orice implicare, potrivit agenţiei de presă RIA.

Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie a descoperit că GRU a fost „aproape sigur” în spatele atacurilor care au afectat pagini de internet inclusiv site-ul preşedinţiei Georgiei şi al televiziunii publice. NCSC a spus că atacul a fost primul important condus de GRU din 2017. 

Marea Britanie a spus că Rusia a căutat să „semene discordie şi să perturbeze vieţile georgienilor obişnuiţi”.

„Guvernul rus are o alegere clară de făcut: să continue acest model agresiv de comportament faţă de alte ţări sau să devină partener responsabil care respectă legea internaţională”, a spus Raab.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a condamnat, de asemenea, atacurile: „SUA cer Rusiei să pună capăt acestui comportament faţă de Georgia şi alte teritorii”.

În multe cazuri, conţinutul primelor pagini ale site-urilor a fost înlocuit cu o imagine a fostului preşedinte Mikheil Saakashvili şi cu textul „I'll be back” (Mă voi întoarce, n.r.).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.