Rusia a atras critici aspre la Consiliul de Securitate al ONU de vineri, pentru lansarea unor atacuri masive cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, după ce Kievul şi cei care îl sprijină au cerut o reuniune de urgenţă a forului cu 15 membri, pentru a discuta despre atacuri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul rusesc asupra Ucrainei de vineri a ucis 31 de civili şi au rănit alţi peste 160, fiind cel mai mare atac aerian de la începutul războiului, în februarie 2022, potrivit oficialilor, iar Polonia a afirmat că o rachetă rusească pare să fi intrat în spaţiul său aerian, înainte de a se întoarce în Ucraina.

”În mod tragic, 2023 se sfârşeşte aşa cum a început – cu violenţe devastatoare împotriva oamenilor din Ucraina”, a afirmat secretarul general adjunct al ONU, Khaled Khiari, după ce a informat consiliul despre atacuri.

”Încă o dată, ucrainenii sunt forţaţi să îşi petreacă sărbătorile căutând adăpost, îndepărtând ruine şi îngropând morţii, la temperaturi apropiate de îngheţ”, a adăugat el.

Cei mai mulţi membri ai consiliului, inclusiv Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, au condamnat atacurile asupra Ucrainei.

”În locul păcii, Putin a ales să marcheze aceste sărbători şi să întâmpne Anul Nou cu un număr fără precedent de atacuri cu drone şi rachete împotriva unui alt stat membru al ONU”, a afirmat consilierul SUA John Kelley.

Adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, Geng Shuang, nu a condamnat atacurile şi a cerut ”o soluţie politică” pentru războiul din Ucraina.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a afirmat, într-un răspuns amplu, că Rusia a lansat atacuri doar asupra infrastructurii militare din Ucraina şi că sisteme de apărare anti-aerienă ale Ucrainei sunt responsabile pentru victimele civile.

Ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, a replicat că acţiunile Rusiei sunt singura cauză a tragediei din Ucraina.

”Restul este un torent de minciuni şi dezinformări”, a afirmat Woodward despre declaraţiile lui Nebenzya.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile Rusiei împotriva Ucrainei, a afirmat, într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric.

”Atacurile împotriva civililor şi infrastructurii civile încalcă dreptul umanitar internaţional, sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze imediat”, a spus Dujarric.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.