Atacatorii înarmaţi care au organizat un atac major asupra unui tren în nord-vestul Nigeriei, la sfârşitul lunii martie, au eliberat 11 ostatici în cadrul unui schimb cu autorităţile, au declarat, duminică, două surse din domeniul apărării pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După câteva luni de negocieri, cei 11 ostatici, şase femei şi cinci bărbaţi, au fost eliberaţi sâmbătă în schimbul mai multor copii ai răpitorilor, au spus cele două surse, sub rezerva anonimatului.

”Unsprezece pasageri reţinuţi de atacatorii înarmaţi au fost eliberaţi ieri (n.r. sâmbătă). Au fost schimbaţi cu opt copii ai atacatorilor care fuseseră luaţi prizonieri” în timpul unui raid al armatei, a spus o primă sursă din domeniul apărării.

”Acordul era ca ei să elibereze toate femeile ostatice pe care le ţineau în schimbul copiilor, dar au dat înapoi şi au eliberat şase femei şi cinci bărbaţi”, a spus o a doua sursă.

Ostaticii au fost duşi la Kaduna (nord-vest) sâmbătă după-amiaza înainte de a fi transferaţi în capitala nigeriană Abuja, pentru a primi îngrijiri medicale, au adăugat sursele.

Pe 28 martie, atacatori înarmaţi au lansat un atac cu bombă asupra unui tren care a plecat din Abuja cu destinaţia Kaduna, şi care s-a soldat cu opt persoane moarte şi un număr necunoscut de pasageri răpiţi. Incidentul a stârnit indignare în cea mai populată ţară din Africa.

O săptămână mai târziu, răpitorii l-au eliberat pe unul dintre ostatici – un director de bancă – ca ”gest de compasiune cu ocazia Ramadanului”, motivând că vârsta sa ar fi dus la această decizie.

La sfârşitul lunii mai, aceştia au difuzat un videoclip cu ostaticii în timp ce îi ameninţau că îi vor executa în contextul lipsei unui acord cu autorităţile. Mai multe surse din domeniul apărării consideră că luptătorii din gruparea jihadistă Ansaru, afiliată Al-Qaeda, au cooperat cu bandiţii în timpul acestui atac.

Ansaru, care s-a separat de Boko Haram în 2012, este singurul grup jihadist cunoscut care se află de câţiva ani în nord-vestul ţării. Bandele criminale din nord-vest acţionează din motive financiare, fără a avea o motivaţie ideologică, însă posibilele alianţe dintre bandiţi şi jihadişti ridică multe semne de întrebare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.