Ministrul Apărării din Germania, Ursula von der Leyen, care a fost nominalizată la preşedinţia Comisiei Europene, reprezintă un compromis pentru liderii UE, însă cariera sa în politica internă a fost marcată deseori de scandaluri, relatează Euractiv şi Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă nominalizarea sa va fi aprobată de Parlamentul European, ea va deveni prima femeie preşedinte al Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen s-a născut în 1958 la Bruxelles, oraşul în care tatăl său Ernst Albrecht lucra pentru noua Comisie Europeană. Ea a studiat economie la Londra şi medicină în Hanovra pentru ca apoi să intre în politică după ce familia sa s-a întors în Saxonia Inferioară. Un aliat apropiat al cancelarului german Angela Merkel, ea este membră în Uniunea Creştin Democrată din 1990.

După ce a ocupat funcţia de ministru pentru Familie, Seniori, Femei şi Tineret din 2005, criticii se aşteptau ca ea să îşi piardă din popularitate.

În primele sale 100 de zile ca ministru, ea a reuşit să rămână însă în centrul atenţiei cerând acces gratuit la grădiniţe şi fonduri pentru părinţii care stau acasă pentru a îngriji copiii.

În 2009, ea a devenit ministrul Muncii în al doilea cabinet al lui Merkel, iar din 2014 ocupă funcţia de ministru al Apărării.

Ascensiunea rapidă a lui Von der Leyen a dus la speculaţii că i-ar putea lua locul lui Merkel la un moment dat însă eşecul ei în a reforma armata germană i-a răpit orice speranţă de a ajunge cancelar.

„Von der Leyen este cel mai slab ministru al nostru. Este de ajuns se pare pentru a deveni preşedinta Comisiei”, a scris fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, pe Twitter.

Deşi Schulz este un social-democrat, analiza sa este similară cu cea a multor colegi de partid cu Von der Leyen.

„Condiţia armatei este una catastrofală”, a declarat Rupert Scholz, cel care a fost ministru al Apărării. „Întreaga armată a Republicii Federale suferă, ceea ce este total iresponsabil”, a adăugat el.

Atât printre apropiaţi cât şi printre rivali, mandatul lui von der Leyen ca ministru al Apărării este văzut ca un eşec.

„Nu există destul personal şi nici materiale şi mereu există lipsuri”, a afirmat Hans-Peter Bartles, un parlamentar social-democrat care monitorizează armata pentru parlament într-un raport publicat în ianuarie.

„Trupele sunt departe de a fi echipate complet”, a adăugat el.

În plus, von der Leyen este vizată de o investigaţie privind folosirea unor consultanţi externi, printre care şi firmele Accenture şi McKinsey.

Bundestag-ul, parlamentul german, organizează în prezent audieri privind această situaţie şi analizează acuzaţii că biroul lui von der Leyen a încălcat legea privind achiziţiile publice oferind contracte în valoare de milioane de euro firmelor. În ultimele zile, mai mulţi martori ar fi confirmat suspiciunile de corupţie sistemică la minister.

Cel mai mare eşec al său la minister, conform Politico, este faptul că nu a reuşit să câştige susţinerea ofiţerilor şi soldaţilor. Actuali şi foşti consilieri au descris stilul ei de a conduce ca fiind distant şi defensiv. Ea s-a înconjurat la minister de un grup mic de consilieri care controlează ferm ce informaţii ajung la von der Leyen.

De asemenea, von der Leyen a fost acuzată că ar fi plagiat o parte din lucrarea de licenţă pe care a scris-o la absolvirea facultăţii de medicină.

Deşi o comisie universitară a confirmat că ea nu a citat corespunzător sursele pentru majoritatea materialului din teza sa, comisia a precizat că aceste omisiuni nu au fost intenţionate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.