Armenia şi Azerbaidjanul anunţă marţi că au început delimitarea frontierei comune - un pas important pentru cele două ţări din Caucaz care s-au înfruntat în mai multe războaie în dispute teritoriale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul azer de Interne anunţă într-un comunicat că grupuri de experţi procedează la ”clarificarea coordonatelor pe baza unui studiu geodezic al terenului”.

Ministerul armean de Interne, care a confirmat ”lucrări de delimitare” a frontierei, a exclus ”transferul vreunei părţi a teritoriului suveran al Armeniei” către Baku în urma acestui proces.

Premierul armean Nikol Paşinian a acceptat luna trecută cererea Baku de restituire a patru sate de frontieră ”confiscate” de forţe armene într-un războiu în anii '90.

Această decizie a provocat manifestaţii a sute de armeni într-o regiune de frontieră a Azerbaidhanului, care se tem de izolarea lor şi de faptul că casele lor intră sub controlul Baku.

Luni, ei au blocat pentru scurt timp axa rutieră care leagă Armenia şi Georgia, care trece prin apropiere şi reprezintă pentru populaţia locală principala legătură cu lumea din afară.

Ei au încercat să împiedice lucrări de deminare.

Marţi, noi proteste au izbucnit în mai multe locuri în Armenia, în apropiere de Lacul Sevan şi de oraşul Noyemberyan.

”EVITAREA UNUI NOU RĂZBOI”

Săptămâna trecută, cele două ţări rivale şi-au semnalat intenţia de a-şi delimita frontiera - pe baza unor hărţi care datează din epoca sovietică.

Nikol Paşinian a insistat asupra necesităţii soluţionării diferendelor frontaliere în vederea ”evitării unui nou război” cu Azerbaidjanul.

Aceste două foste republici sovietice s-au înfruntat în două războaie, primul în anii '90, în care Armenia a obţinut o victorie, soldat cu peste 30.000 de morţi, iar al doilea în 2020, în care Azerbaidjanul a obţinut o victorie, soldat cu peste 6.000 de morţi.

În urma înfrângerii din 2020, Erevanul a fost nevoit să-i cedeze adversarului teritorii importante în Nagorno Karabah şi în zonă, o enclavă pe care controla de 30 de ani.

În septembrie 2022, Baku a lansat o ofensivă-fulger, în urma căreia separatiştii armeni din Nagorno Karabah au capitulat, în câteva zile, şi a preluat controlul asupr întregii enclave.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.