Armata rusă anunţă că a trimis luni un avion de vânătoare să intercepteze un avion militar norvegian care se apropia de frontiera rusă, deasupra Mării Batents, la Oceanul Arctic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La apropierea avionului rus, avionul militar străin s-a întors din drum”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Aeronava militară norvegiană era un avion de patrulare maritimă, de tip Boeing P-8A Poseidon, precizează ministerul.

”Nicio încălcare a frontierei Federaţiei ruse nu a fost permisă”, dă asigurări ministerul, care precizează că interceptarea a respectat regulile internaţionale, ”fără să taie traiectoriile aeriene” şi fără vreo ”apropiere periculoasă”.

O interceptare este o operaţiune de escortare a unui avion considerat prea apropiat de un spaţiu aerian sau care a pătruns în el.

Incidente implicând aeronave ruseşti şi ale unor state membre NATO - din care Noevegia face parte - s-au multiplicat în ultimii ani, înainte de Războiul din Ucraina.

Ele au avut loc adesea deasupra Mării Baltice, dar şi la Marea Neagră.

În aprilie, armata norvegiană a anunţat că a urmărit şi identificat, în cadrul unei misiuni NATO, o patrulă rusă alcătuită din două bombardiere strategice şi trei avioane de vânătoare, în spaţiul internaţional al Mării Barents.

Luni, într-un comunicat - separat -, armata rusă anunţă că mai multe bombardiere strategice ruseşti ţi avioane de vânătoare au efectuat ”zboruri planificate” deasupra apelor internaţionale ale mărilor Baltica, Barents, a Norvegiei, dar şi în mările Siberiei de Est, Beaufort şi Ciukoţk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.