Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că a semnat un contract cu grupul Ahmat al forţelor speciale cecene, la o zi după ce puternicul şef al mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin a refuzat să facă acest lucru, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul paramilitar Ahmat a fost adesea numit armata privată a lui Ramzan Kadîrov, liderul regiunii ruse Cecenia.

Semnarea a urmat unui ordin conform căruia toate "unităţile de voluntari" ar trebui să semneze contracte până la 1 iulie, ceea ce le aduce sub controlul ministrului apărării, Serghei Şoigu, în timp ce Moscova încearcă să îşi afirme controlul asupra miliţiilor private care luptă în numele său în Ucraina.

În schimb, luptătorii voluntari ar urma să primească aceleaşi beneficii şi protecţie ca şi trupele regulate, inclusiv sprijin pentru ei şi familiile lor în cazul în care sunt răniţi sau ucişi.

Duminică, Prigojin, care a avut o dispută continuă cu Ministerul Apărării şi l-a acuzat că nu a reuşit să asigure aprovizionarea adecvată cu muniţie a mercenarilor săi care au luptat în Ucraina, a declarat că va refuza să semneze orice astfel de contract. El a spus că Şoigu "nu poate gestiona în mod corespunzător formaţiunile militare".

CITEȘTE ȘI Prigojin: Gruparea de mercenari ruşi Wagner nu va semna niciun contract cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu

Spre deosebire de Prigojin, Kadîrov s-a abţinut în ultima vreme să critice Ministerul Apărării. Membrii celor două grupuri de mercenari s-au certat în mod deschis, iar unul dintre aliaţii apropiaţi ai lui Kadîrov l-a catalogat recent pe Prigojin drept un blogger care ţipă tot timpul despre problemele pe care le are.

CITEȘTE ȘI Doi aliaţi ai lui Ramzan Kadîrov îl atacă pe Prigojin

Comandantul Ahmat, Apti Alaudinov, care a luat parte la semnarea contractului, a declarat că unitatea sa a "pregătit şi trimis zeci de mii de voluntari" în Ucraina în ultimele 15 luni.

Moscova a anunţat vineri că forţele Ahmat desfăşoară o ofensivă în apropiere de oraşul Mariinka, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

"Cred că acesta este un lucru foarte bun", a declarat Alaudinov, citat de site-ul Ministerului Apărării, după semnarea acordului.

Adjunctul şefului Statului Major General al Rusiei, generalul colonel Aleksei Kim, a declarat după semnarea acordului cu cecenii că speră că şi alte unităţi de voluntari vor urma exemplul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.