Armata libaneză a anunţat duminică o pauză în ofensiva sa împotriva grupării jihadiste Statul Islamic într-o regiune de frontieră cu Siria, cu scopul angajării unor negocieri pe tema unor militari răpiţi în 2014, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mişcarea şiită Hezbollah, care poată în paralel o ofensivă în vederea dislocării organizaţiei jihadiste sunnite de partea siriană a frontierei, a anunţat tot duminică o pauză în confruntări.

Războiul care devastează Siria s-a extins în Liban, unde Statul Islamic a revendicat mai multe atacuri sângeroase, a luptat împotriva armatei şi a Hezbollahului şi s-a instalat în 2014 în regiuni muntoase din est, la frontiera siriană.

Oprirea ostilităţilor a intrat în vigoare la ora locală 7.00 (7.00, ora României) şi urmează să deschidă calea ultimei faze a negocierilor cu privire la situaţia militarilor răpiţi, a anunţat comandamentul armatei într-un comunicat.

În 2014, Statul Islamic, iar apoi Frontul al-Nosra - fosta aripă Al-Qaida în Siria - au invadat oraşul de frontieră Aarsal şi au răpit 30 de militari şi poliţişti libanezi.

Patru au fost executaţi de către răpitori, iar un al cincilea a murit din cauza rănilor. Şaisprezece au fost eliberaţi de Al-Nosra, într-un schimb de prizonieri, în decembrie 2015.

Nouă militari s-ar mai afla pe mâna răpitorilor lor, care fac parte din Statul Islamic.

Armata libaneză a lansat, pe 19 august, o ofensivă în două regiuni muntoase, Jouroud Ras Baalbeck şi Jouroud al-Qaa.

Armata libaneză a ridicat, pe 20 august, la trei zile după atentat, stragul spaniol la Jouroud Ras Baalbeck, în memoria victimelor atentatelor din Catalonia, revendicate de Statul Islamic.

Ea a anunţat marţi că a preluat controlul asupra celei mai mari părţi a teritoriului de la jihadişti. Şase militari libanezi au fost ucişi de mine de la începutul acestei campanii.

Potrivit armatei, aproximativ 600 de combatanţi din cadrul Statul Islamic erau prezenţi în sector.

Statul Islamic a revendicat mai multe atacuri în Liban, în ultimii ani, inclusiv un dublu atentat, soldat cu 44 de morţi, într-un cartier din sudul Beirutului.

O sursă din cadrul armatei a declarat pentru AFP că membrii comandamentului au acceptat un armistiţiu la cererea Statului Islamic, pentru a obţine informaţii despre situaţia militarilor.

”Bătălia a încetat. Armata va putea continua lupta dacă are motive să o facă sau dacă nu suntem mulţumiţi de soluţie”, a declarat această sursă.

”INFORMAŢII CLARE”

Era necunoscut dacă militarii sunt morţi sau în viaţă.

Însă două surse apropiate operaţiunilor Hezbollah în regiunea siriană Qalamun, de cealaltă parte a frontierei, au declarat pentru AFP că formaţiunea libaneză era pe cale să caute corpurile militarilor dispăruţi.

”Negocieri sunt în curs pentru ca Statul Islamic să se retragă şi să furnizeze informaţii despre situaţia militarilor”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul armatei.

Această sursă a declarat, pe de altă parte, că durata armistiţiului nu a fost stabilită.

Ministrul Apărării Yaacoub al-Sarraf a declarat duminică pentru presă că va fi făcut un anunţ oficial odată ce vor fi obţinute ”informaţii clare” despre ceea ce s-a întâmplat cu militarii.

În ceea ce priveşte pauza în confruntări decisăă de Hezbollah, ea are loc ”în cadrul unui acord global în vederea încetării bătăliei împotriva Daech” în regiunea de vest a Qalamun, potrivit ”presei de război” a formaţiunii şiite libaneze.

Hezbollahul a lansat şi el, în iulie, o ofensivă în vederea eliminării din Jouroud Aarsal, altă regiune situată în apropiere de frontieră, a oricărei prezenţe a jihadiştilor care au avut în trecut legături cu Al-Qaida şi a rebelilor sirieni.

Jouroud Aarsal a fost folosită ca refugiu de activişti sirieni împotriva regimului lui Bashar al-Assad şi ca adăpost de refugiaţi care fugeau din calea luptelor din Siria.

După şase zile de confruntări armate, un armistiţiu a intrat în vigoare, până la finalul căruia 8.000 de persoane, majoritatea refugiaţi, dar şi jihadişti, au fost evacuaţi către Siria, în schimbul eliberării a cinci combatanţi din cadrul Hezbollah care au fost răpiţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.