Armata franceză desfăşoară în această vară aproximativ 20 de avioane, inclusiv de tip Rafale, în regiunea Asia-Pacific, unde preşedintele francez Emmanuel Macron vrea să transforme Franţa într-o ”putere de echilibru” între China şi Statele Unite, anunţă miercuri armata franceză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Începând de la 25 iunie şi până la 3 august, Forţele Aeriene şi Spaţiale desfăşoară din Hexagon aproximativ 20 de aeronave cât mai aproape de teritoriile sale din regiunea Asia-Pacific”, anunţă într-un comunicat armata franceză.

În cadrul acestei misiuni - denunmită ”Pégase 23”, urmează să fie mobilizaţi 320 de aviatori, 55 de tone de marfă, zece avioane de tip Rafale, cinci avioane de transport de tip A330 MRTT Phénix şi patru (avioane de tip) A400M. Ele vor efectua 11 escale în zece ţări, în cadrul unor schimburi cu aramte partenere.

După o escală tehnică la baza aeriană a Forţelor franceze din Emiratele Arabe Unite (FFEAU), misiunea urmează să participe, în iulie, la ”exerciţii pe Insula (americană) Guam şi în Hawaii”, în paralel cu ”desfăşurarea unui dispozitiv către Forţele Noii Caledonii şi Polineziei franceze. Începând de la 24 iulie şi până la 3 august, întoarcerea” va fi punctată de escale în Coreea de Sud, Japonia, Indonezia, Qatar şi Djibouti, ”printr-o serie de antrenamente comune” şi discuţii în domeniile spaţial, asistenţei umanitare şi gestionării catastrofelor.

PRIORITATE STRATGICĂ

Emmanuel Macron a ridicat la rang de prioritate strategică regiunea ”indopacifică” (Asia-Pacific), o zonă vastă, de la coastele est-africane la coastele vest-americane, în care Franţa deţine numeroase teritorii şi spaţii maritime.

Franţa deţine, în regiunea Asia-Pacific cea mai mare parte a zonei economice exclusive (ZEE) franceze - a doua din lume -, în jurul a şapte teritorii, din La Réunion în Noua Caledonie şi Tahiti, în care locuiesc 1,65 de milioane de cetăţeni francezi.

În septembrie 2021, Parisul primea o palmă usturătoare, la formarea Alianţei AUKUS între Australia, Statele unite şi Regatul Unit, care determina Canberra să anuleze un mega-contract de achiziţionare a 12 submarine convenţionale franceze, care ar fi urmat să fie construite în Australia.

Canberra a decis atunci să cumpere submarine americane sau britanice cu propulsie nucleară, o schimbare majoră într-o ţară cu capacităţi atomice slabe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.