Armata belgiană caută militari înalţi de maximum 1,70 metri, după ce a cheltuit 31 de milioane de euro pentru a-şi moderniza cele 44 de tancuri care au micşorat habitaclul, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor documente interne aparţinând  Apărării pe care le-au consultat jurnalişti de la VRT, armata belgiană a lansat în 2016 modernizarea a 44 de blindate de tip Pandur cu suma de 31 de milioane de euro, din cauza stării depăşite a acestora, utilizate din 1996.

Blindatele s-au dovedit totodată periculoase, din cauza unei defecţiuni la frână. Un incident s-a soldat cu trei morţi în 1998.

Guvernul a luat astfel decizia de a le moderniza, în loc să cumpere  altele noi. Vehiculele au fost supuse unor modificări,fiind dotate cu un nou blindaj şi aer condiţionat.

Problemele au început după ce patru vehicule au ieşit din fabrică şi nu au trecut testele cu privire la frâne şi direcţie.

Alt inconveninent este că după instalarea blindajului, aerului condiţionat şi sistemelor de transmisie rămâne prea puţin spaţiu în habitaclu. Astfel, pilotul tancului este nevoit să conducă într-o poziţie inconfortabilă, chiar periculoasă. El trebuie să aibă 1,68 metri înălţime, iar trăgătorii 1,70.

Aceste constrângeri exclud din oficiu 85% din personal, potrivit RTL Belgique.

Numeroşi oficiali politici şi-au exprimat regretul faţă de aceste cheltuieli, pe care le consideră ”inutile”.

Liderul grupului parlamentar al Partidului Ecologist, George Gilkinet, a denunţat ”bani aruncaţi pe fereastră”.

Ministerul belgian al Apărării, prin vocea însărcinatului cu sisteme de armament şi apărare, amiralul Yves Dupont, a precizat că modernizarea prevăzută iniţial în vederea unei trimiteri în Mali în 2021 se va încheia în 2023, iar sittuaţia actuală a blindatelor este doar intermediară, iar acestea nu urmează să fie utilizate în această stare.

”Să spunem că vehiculul în starea actuală este vehiculul pe care-l vom trimite să opereze nu are sens”, afirmă el.

”Nu le vom arunca la gunoi. Am luat legătura cu Statul Major”, a declarat joi pentru RTL Belgique noul ministru belgian al Apărării Philippe Goffin, precizând că situaţia urma să fie analizată.

În privinţa problemei înălţimii maxime, ministrul a subliniat că nu este vorba despre o premieră. ”Sunt şi alte vehicule ale armatei care necesită gabarite speciale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.