Armata americană a anunţat miercuri că a distrus zece drone de atac şi un post de comandă terestru aparţinând rebelilor huthi susţinuţi de Iran, în cadrul unor atacuri în Yemen, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste drone "reprezentau o ameninţare iminentă la adresa navelor comerciale şi navale americane din regiune", a precizat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) într-un comunicat.

"Miercuri, în jurul orei 20.30 (ora Sanaa), rebelii huthi susţinuţi de Iran au lansat o rachetă balistică anti-navă din zonele pe care le controlează în Yemen spre Golful Aden. Racheta a fost doborâtă de nava USS Carney", a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) într-un comunicat.

În mai puţin de o oră, acelaşi distrugător "a doborât trei drone iraniene" care se aflau "în imediata apropiere", a adăugat Centcom, fără a preciza dacă aceste aparate erau sau nu armate.

Anterior, miercuri, armata americană a afirmat că a distrus o rachetă sol-aer huthi de care se temea că ar fi fost lansată din Yemen.

Această rachetă sol-aer "reprezenta o ameninţare iminentă" la adresa avioanelor americane, a explicat Centcom.

Armata americană nu a precizat ce tip de aeronavă ar fi putut fi ţinta huthi, care în ultimele săptămâni au fost în atenţia presei mai ales pentru atacuri asupra unor nave comerciale şi de război în largul coastelor Yemenului, pe fondul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas din Gaza.

Aceşti rebeli susţinuţi de Iran, care controlează o mare parte a Yemenului, au afirmat, de asemenea, miercuri dimineaţă, că au vizat o navă americană, USS Gravely, în Marea Roşie.

Alte grupări armate pro-iraniene au atacat baze americane din Irak şi Siria în ultimele luni.

Unul dintre aceste atacuri cu drone, duminică, a provocat moartea a trei militari americani în Iordania, la frontiera siriană. Washingtonul a pus acest atac pe seama "Rezistenţei islamice din Irak", o grupare nebuloasă de luptători din aceste grupuri armate pro-Iran. Teheranul a negat orice implicare.

Statele Unite şi Iranul au declarat în repetate rânduri că nu urmăresc o "escaladare" a tensiunilor în Orientul Mijlociu, în contextul războiului din Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.