Armata americană îşi recunoaşte responsabilitatea în moartea a 23 de civili în 2020, în principal în operaţiuni în Afganistan, într-un raport al Pentagonului ale cărui estimări sunt cu mult inferioare celor ale ONG-urilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Departamentul Apărării estimează că 23 de civili au fost ucişi şi alţi zece răniţi, în 2020, în operaţiuni militare americane, se arată în acest raport anual, solicitat de către Congres în 2018, din care o parte rămâne ”secret al Apărării”.

Majoritatea acestor victime civile au fost ucise în Afganistan, unde Pentagonul îşi recunoaşte responsabilitatea a 20 de morţi, potrivit părţii publice a raportului, în care se mai arată că un civil a fost ucis în Somalia în februarie 2020 şi altul în Irak, în martie.

În partea publică a documentului nu se precizează unde a fost ucisă a 23-a victimă şi nici la ce dată.

Pentagonul reevaluează totodată bilanţurile din perioada 2017-2019, în care recunoaşte 65 de morţi şi 22 de răniţi - suplimentari -, majoritatea în Siria şi Yemen.

În document se precizează că Legislativul american a atribuit Pentagonului un buget în valoare de trei milioane de dolari, în 2020, în vederea plăţii unor despăgubiri financiare familiilor victimelor civile.

Niciuna dintre aceste despăgubiri - numite ”ex-gratia” - nu a fost plătită.

Organizaţii nonguvernamentale (ONG) publică cu regularitate bilanţuri cu mult mai mari ale atacurilor americane în teatre de război.

Organizaţia Airwars, care înregistrează victimele civile ale bombardamentelor aeriene în lume, subliniază că, potrivit celor mai prudente  estimări, 102 civili au fost ucişi în operaţiuni americane în lume - de cinci ori mai mulţi decât recunoaşte Pentagonul.

Misiunea ONU în Afganistan (UNAMA) a înregistrat 89 de morţi şi 31 de răniţi în operaţiuni în această ţară a forţelor coaliţiei conduse de către Statele Unite, subliniază Airwars.

În Somalia, unde Pentagonul recunoaşte că a ucis doar un civil, Airwars şi alte ONG-uri estimează bianţul la şapte morţi, iar în Siria şi Irak surse locale evocă şase morţi, potrivt ONG-ului.

Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) denunţă faptul că ”anchetele Departamentului Apărării şi recunoaşterea responsabilităţii sale în moartea civililor rămân teribil de insuficiente”.

”Este izbitor faptul că în 2020 Departamentul Apărării nua propus şi nu plătit nicio despăgubire familiilor civililor ucişi, în posifa faptului că au fost deblocate fonduri de către Congres”, denunţă o reprezentantă ACLU, Hina Shamsi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.