Secretara americană a Armatei Christine Wormuth se declară joi ”foarte îngrijorată” de soarta şi ”felul în care ar putea fi tratat” militarul american Travis King, deţinut în Coreea de Nord, după ce a traversat frontiera din Coreea de Sud, în contextul în care Washingtonul nu a primit veşti, la două zile de la incident, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt foarte, foarte îngrijorată de faptul că militarul (Travis) King a încăput pe mâna autorităţilor nord-coreene (...). Sunt îngrijorată de modul în care ar putea să fie tratat”, secretarul însărcinat cu Armata, Christine Wormuth, la un forum de securitate, la Aspen, în Colorado (vest).

Ea citează cazul lui Otto Warmbier, un american deţinut în Coreea de Nord timp de un an şi jumătate, eliberat în 2017 - în comă - şi care a murit la şase zile după întoarcerea în Statele Unite.

Travis King - un soldat de clasa a doua angajat din 2021 - urma să se întoarcă în Statele Unite pentru a suporta o procedură disciplinară atunci când a fugit de pe aeroport, a intrat într-un grup de vizitatori care vizita Zona Demilitarizată (DMZ) dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord şi a traversat, apoi, frontiera, a declarat ea.

Christine Wormuth precizează că Statele Unite nu au primit încă veşti, joi, de la militarul lor, în pofida unor tentative multiple de contact - prin intermediul ONU -, cu scopul de a-l ”aduce înapoi” în America.

”În acest stadiu, nu ştim mare lucru şi nu cred că am reuşi să contactăm cu succes autorităţile nord-coreene”, a recunoscut ea.

El ”a agresat o persoană în Coreea de Sud, a fost deţinut de către Guvernul sud-coreean şi urma să revină în Statele Unite pentru a suporta consecinţele în cadrul armatei. Sunt sigură se confrunta cu asta”, a declarat ea.

”Se poate să nu fi gândit clar, sincer, dar nu ştim asta”, a declarat secretara americană a Armatei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.