Armata americană a distrus miercuri o rachetă de tip sol-aer aparţinând huthi, pregătită să fie trasă din Yemen, într-un atac american, în urma unui atac al rebelilor huthi împotriva unui petrolier britanic, şi considerată ca ameninţând avioane americane, anunţă într-un comunicat armata americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte de a trece la acţiune, forţele americane au stabilit că această rachetă de tip sol-aer ”prezenta o ameninţare iminentă” la adresa unor avioane americane, justifică Comandamentul Central american, înscărinat şi cu Orientul Mijlociu (CENTCOM).

Armata americană nu precizează ce tip de avion - civil sau militar - ar fi putut să fie vizat de către hurhi.

Rebelii huthi, care deţin controlul unor părţi vaste ale teritoriului Yemenului, au efectuat peste 35 de atacuri vizând nave, la Marea Roşie şi Golful Aden, începând de la 19 noiembrie, estimează Pentagonul.

Aceste atacuri perturbă traficul maritim în această zonă esenţială în comerţul mondial.

Aceşti rebeli apropiaţi Iranului spun că vor să împiedice nave cu legături cu Israelul să navigheze în largul Yemenului, în semn de ”solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza, devastată de un război sângeros între Israel şi Hamas, de la 7 octombrie.

Statele Unite, principalul aliat al Israelului, au desfăşurat nave de război la Marea Roşie şi au efectuat mai multe atacuri, în ianuarie, împotriva unor poziţii huthi, unele în cooperare cu Regatul Unit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.