Statul american Arkansas a adoptat o lege care interzice avortul - inclusiv în caz de viol sau incest -, sperând ca astfel să oblige Curtea Supremă să revină asupra hotărârii sale Roe v. Wade din 1973 prin care a extins acest drept în întreaga ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Singura excepţie prevăzută în textul promulgat marţi în acest stat, străbătut de Mississippi şi cunoscut prin conservatorismul său creştin, este ”salvarea vieţii mamei într-o urgenţă medicală”, a anunţat guvernatorul Asa Hutchinson.

Asa Hutchinson a anunţat că a promulgat această lege din cauza ”convingerilor (sale) sincere” împotriva avortului.

Textul urmează să intre în vigoare în vară, iar puternica organizaţie de apărarea drepturilor civice ACLU a anunţat că o contestă în justiţie.

Avortul împarte în continuare puternic populaţia americană, iar în în mediile religioase există o opoziţie aprigă.

Statele din Sudul şi centrul ţării şi-au multiplicat de 20 de ani textele de lege şi restricţiile cu privire la avort, impunând de exemplu o anumită lărgime a culoarelor către blocurile operatorii şi obligând numeroase clinici să se închidă.

Prin această lege din Arkansas, oponenţii întreruperii voluntare a sarcinii speră să oblige Curtea Supremă a Statelor Unite, care a stabilit în 1973 că americancele au dreptul să avorteze, să  revină asupra acestei hotărâri.

O astfel de revenire ar permite fiecărui stat să facă ceea ce vrea şi ar creşte şi mai mult inegalităţile teritoriale.

”Scopul acestei legi este să pregătească terenul pentru ca Curtea Supremă să anuleze jurisprudenţa actuală”, a anunţat - fără ocolişuri - într-un comunicat guvernatorul din Arkansas.

Templul dreptului american este ancorat solid în dreapta, după ce fostul preşedinte Donald Trump a numit o judecătoare conservatoare cu doar câteva zile înainte de înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.