Arhiepiscopul Bisericii Catolice din Polonia a notificat Vaticanul cu privire la un episcop polonez acuzat că protejează preoţi cunoscuţi că au agresat sexual copii, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sesizarea, fără precedent în ţară, va pune la încercare procedurile introduse anul trecut de Vatican pentru a trage la răspundere episcopii acuzaţi că trec cu vederea abuzul sexual asupra minorilor. Vaticanul este aşteptat acum să desemneze un investigator al cazului.

„Cer preoţilor, maicilor, părinţilor şi educatorilor să nu se lase conduşi de falsa logică de protejare a Bisericii, practic ascunderea agresorilor sexuali”, a spus arhiepiscopul romano-catolic Wojciech Polak într-o declaraţie publicată sâmbătă. „Nu există loc în cler pentru abuzul sexual asupra minorilor. Nu permitem ascunderea acestor crime”.

Cazul a devenit cunoscut după ce un film al fraţilor Tomasz şi Marek Sekielski, prezentat sâmbătă, arată cum episcopul Edward Janiak, din oraşul Kalisz, nu a luat măsuri împotriva preoţilor despre care era cunoscut că au abuzat copii.

Janiak, care încă serveşte Biserica, nu a comentat cu privire la aceste acuzaţii. În apărarea lui, curia din Kalisz a transmis că părinţii uneia dintre victimele portretizate în film nu au urmat procedura corectă.

„Înregistrarea din film nu arată întreaga conversaţie. Nu arată partea în care spunem că părinţii ar fi trebuit să îşi exprime îngrijorările procurorului imediat”.

Anul trecut, fraţii Sekielski au lansat un alt film care sugerează că pedofili cunoscuţi erau, în mod deliberat, mutaţi între parohii. Pe YouTube, filmul a fost vizionat de 23 de milioane de ori.

Victimele abuzurilor sexuale cer de multă vreme stabilirea unor măsuri pentru a fi mai uşor să raporteze presupusele muşamalizări ale Bisericii.

Biserica Catolică din Polonia a fost acuzată în trecut că protejează preoţi care abuzează copii. Un oficial a declarat pentru Reuters că sesizarea lui Janiak este, în parte, rezultatul noii proceduri stabilite de Vatican.

Pe de altă parte, Agata Diduszko-Zyglewska, coautoare a hărţii ce prezintă cazurile de abuzuri de minori în bisericile din Polonia, a spus că „asta este doar o faţadă”. „În ultimul an, Episcopia Catolică a ştiut că sunt episcopi care acoperă cazuri de pedofilie şi totuşi nimeni nu a fost demis”, a adăugat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.