Ministrul pentru Afaceri Externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a respins un raport ONU care arată că există dovezi credibile că prinţul Mohammed bin Salman şi alţi oficiali saudiţi sunt responsabili de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Nimic nou ... Raportoarea privind drepturile omului repetă în raportul ei care nu aduce obligaţii legale ceea ce a fost publicat în presă”, a scris pe Twitter al-Jubeir.
 
Raportul „conţine contradicţii clare şi acuzaţii fără nicio bază, elemente care îi pun la îndoială credibilitatea”, a adăugat el.
 
De asemenea, raportul include „acuzaţii false care provin din ideile preconcepute ale lui Callamard privind regatul” conform lui al-Jubeir care a precizat că Riadul are dreptul să ia măsuri legale ca răspuns la aceste acuzaţii.
 
Agnes Callamard, o expertă independentă ONU privind drepturile omului, care investighează asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a cerut o investigaţie privind posibilul rol al prinţului saudit Mohammed bin Salman, făcând referire la „dovezi credibile”.
 
Raportul de 101 pagini publicat de Callamard privind asasinarea din octombrie a lui Khashoggi, la consulatul saudit din Istanbul, face apel la organizaţiile ONU şi la secretarul general Antonio Guterres să „ceară” o investigaţie penală.
Callamard a notat că posibilitatea ca prinţul saudit să fie vinovat alături de consilierul său Saud Alqahtani este „o situaţie delicată”.
„Nu există o concluzie privind vinovăţia. Singura concluzie este că există dovezi credibile care merită investigate mai departe, de o autoritate potrivită”, a afirmat ea.
Khashoggi, care a colaborat şi cu Washington Post, fiind un critic al guvernului saudit, a fost ucis pe 2 octombrie 2018 în interiorul consulatului saudit de la Istanbul de către o echipă de 15 agenţi trimişi de la Riad. Cadavrul său nu a fost găsit. Arabia Saudită a negat iniţial că ar şti de soarta lui Khashoggi însă ulterior a acuzat agenţii că ar fi acţionat fără aprobarea autorităţilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.