Arabia Saudită a abolit foarte criticata flagelare, pentru a se conforma la normele internaţionale ale drepturilor omului (împotriva) pedepselor corporale”, se arată într-un document al Curţii Supreme pe care AFP scrie că l-a consultat sâmbătă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regatul ultraconservator este extrem de criticat de ONG-uri din cauza încălcării drepturilor omului, inclusiv din cauza existenţei pedepsei flagelării, care poate fi aplicată în cazuri de crimă, de aducere atingere ”ordinii publice” sau relaţiilor extaconjugale.

”Curtea Supremă a decis în aprilie să suprime flagelarea dintre pedepsele pe care le pot hotărî judecătorii”, afirmă cea mai înaltă instanţă judiciară a regatului în acest document, fără să precizeze data exactă.

Potrivit Curţii, magistraţii pot recurge de-acum la încarcerare şi/sau amenzi, dar şi la pedepse alternative precum muncă în folosul general, pentru a se conforma normelor internaţionale ale drepturilor omului (care interzic) pedepsele corporale”.

Această hotărâre intervine, potrivit documentului, în cadrul unor ”reforme şi progrese realizate în domeniul drepturilor omului” sub supervizarea regelui Salman şi prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit MBS.

MBS - care conduce ţara de facto din 2017 - este extrem de criticat de către organizaţii de apărarea drepturilor omului.

Deschiderea economică şi socială pe care a efectuat-o a fost dublată de o reprimare sporită a disidenţilor.

Anunţarea suspendării pedepsei cu biciuirea intervine la o zi după ce ONG-uri au crtiicat dur regatul, în urma morţii în închisoare, din cauza unui accident vascular cerebral (AVC), a unui activist al drepturilor omului.

Abdallah al-Hamid ispăşea o pedeapsă de 11 ani de închisoare, la care a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de ”ruperea credinţei” faţă de regele saudit, ”incitare la dezordine” şi tentativă de destabilizare a securităţiistatulu, potrivit Amnesty International (AI).

Cazul bloggerului saudit Raif Badawi a fost în ultimii ani emelematic.

un apărător al libertăţii de exprimare, bloggerul a fost condamnat în 2014 la 1.000 de lovituri de bici şi la zece ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”insultarea” islamului.

În 2015, el a obţinut Premiul Saharov pentru libertate de spirit, decernat de Parlamentul European (PE), care a îndemnat la eliberarea sa ”imediată”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.