Sute de activişti din cadrul extremei drepte italiene au efectuat salutul fascist, pe o stradă din Milano, potrivit unor înregistrări video postate la începutul săptămânii pe un canal neonazist francez pe Telegram, dar şi pe Twitter, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aliniaţi într-o poziţie aproape militară, cu capul ras şi îmbrăcaţi în negru, 800 de activişti neofascişti s-au reunit la Milano joia trecută, la 29 aprilie, pentru a-i aduce un omagiu lui Sergio Ramelli, un student din cadrul extremei drepte ucis la această dată în 1975 într-o încăierare cu activişti din cadrul Avanguardia Operaia, o grupare italiană de extremă stânga.

În centru, un bărbat a strigat în mai multe rânduri ”camarad Sergio Ramelli", iar restul adunării i-a răspuns ”prezent” şi a efectuat salutul roman.

Această comemorare anuală este departe de a fi o noutate în cadrul mişcării extremei drepte italiene, care onorează anual memoria lui Ramelli.

Giuliano Pisapia, un fost primar de centru-stânga al Milano a participat la această reuniune în 2014.

În afară de omagiu, salutul fascist în stadă ilustrează o eliberare tot mai puternică a expirmării extremei drepte în Italia.

”Salutul roman, pentru mine, este obligatoriu la manifestaţie”, declară un bărbat care participă la manifestaţe, intervievat de televiziunea italiană.

Alt bărbat nu-şi asunde interesul faţă de această epocă tulbure a istoreii istaliene. ”Eu sunt un fascist asumat al secolului al XXI-lea”, subliniază el.

Altă manifestaţie de acest fel este comemorarea morţii dictatorului Benito Mussolini, la 28 aprilie, când numeroşi activişti s-au adunat pe malul Lacului Como, unde a fost executat în 1945.

În general, imaginea Il Duce îi dezbină pe italieni şi încă dezlănţuie pasiuni. În 2010, o aplicaţie pe mobil, pe care utilizatorul putea asculta, citi şi vedea discursuri ale dictatorului fascist s-a bucurat de un mare succes - 1.000 de descărcări zilnice -, după care a fost retrasă din cauza unor probleme legate de drepturi de autor.

Din punct de vedere politic, această eliberare a exprimării se traduce în apariţia unor grupuscule care devin tot mai populare, precum  CasaPound Italia, un partid de aspiraţie neofascistă înfiinţat de către Gianluca Iannone, al cărui steag preia culorile şi imaginea celui de-al Trilea reich german şi reprezintă o ţestoasă, un omagiu adus formaţiunii militare a Imperiului roman.

”Ei pot provoca revolte violente şi antisistem. Este o versiune de extremă dreapta a «vestelor galbene», într-un context de dificultate socială”, declară BFMTV un jurmalist ţi scriitor italian, Alberto Toscano.

Partidul apără între altele, ideea rezervării împrumuturilor bancare imobiliare italienilor şi o reducere a timpului muncii femeilor, pentru ca acestea să se poată opcupa de copii.

Această apropiere a fost favorizată de legături între unele dintre aceste grupuscule cu Matteo Salvini, un fost ministru de Interne, în prezent senator, care organizează dineuri cu reprezentanţii acestora.

”Asta se traduce în politcă, de exemplu, printr-o ascensiune a unor partide ca cel de extremă dreaptă Fratelli d’Italia (o trimitere la imnul naţional), care este foarte radical. Aproape că Salvini, care s-a prăbuşit în sondaje, este regretat. Acum există alţii mai răi”, subliniază jurnalistul Peolo Levi.

La ultimele alegeri europene, în 2019, partidul condus de Giorgia Meloni a obţinut cinci mandate în Parlamentul European (PE).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.